портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна зустрілася з родинами загиблих захисників в сумському Центрі учасників бойових дій

опубліковано 20 травня 2021 року 17:55

Сьогодні міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, разом з міським головою міста Суми Олександром Лисенком, відвідала місцевий Центр учасників бойових дій, де зустрілася з ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих захисників.

Юлія Лапутіна передала матері загиблого захисника Ніколаєнко Валентині подяку від Мінветеранів за відданість, безмежну материнську любов і неоціненний внесок у виховання сина патріота, Героя захисника, який став гордістю незалежної України.

- Дякуємо вам за сина, за вашу жертовність. Ви робите все для того, щоб такі батьки, як ви не втратили сенс життя. Ви виростили сина-героя, який віддав своє життя за те, щоб незалежна і сильна Україна існувала як держава, - зазначила міністерка.

- Це відзнака не мені, це відзнака, що ви оцінили жертовність мого сина, який віддав своє життя, - подякувала за увагу до усіх родин загиблих і підтримку Валентина Ніколаєнко, - я дуже вдячна за підтримку наших родин та активну громадянську діяльність з консолідації сімей загиблих захисників працівникам Сумського відділу Мінветеранів.

Представник Православної церкви України, головний військовий капелан Сумської області протоієрей Андрій Бринчак, передав десяти матерям загиблих захисників відзнаки ПЦУ «За жертовність і любов до України».

У свою чергу, міський голова Сум Олександр Лисенко відзначив важливість підтримки ветеранів та родин загиблих захисників.

- Я хочу звернутися до  мам наших захисників зі словами – вибачте, що не ми. Є пам'ять про ваших дітей і ми не повинні ніколи їх забувати. Нам дуже важлива допомога у цьому, тому від імені всіх присутніх, від всіх спілок, які сьогодні об’єднують ветеранів і родини, хочу подякувати Мінветеранів. Підтримка вашого міністерства сьогодні є дуже важливою для нас, тому що ми розуміємо, що ця війна ще не закінчилася. Тому потрібно продовжувати разом спільно працювати в напрямках соціальних програм для наших захисників та членів їхніх родин, - підкреслив Олександр Лисенко.

Зі свого боку директор Центру учасників бойових дій Олександр Мордованюк познайомив присутніх з колективом Центру, розповів про роботу психологів та філіал ЦНАП для ветеранів, який було організовано в Центрі.

- Наш Центр існує вже п’ять років. За ці роки роботи, зрозуміли, що психологічні проблеми ветеранів, які повернулися з війни можуть проявитися  за декілька років після участі у бойових діях. Тому активно працюємо в цьому напрямку, тому психологи нашого Центру беруть участь в програмі СЕТА та проводять  відео консультації з ветеранами, членами їхніх родин та родин загиблих. Звертаються до Центру не тільки учасники бойових дій, а й члени їхніх родин, - розповів Олександр Мордованюк.

Юлія Лапутіна  додала, що згідно з міжнародним досвідом роботи з ветеранами, психологічно найскладнішим періодом є 7-8 рік після повернення з війни. За її словами, саме тому потрібно надавати психологічну допомогу учасникам бойових дій та членами їхніх родин в довгостроковому періоді.- Минулого року Мінветеранів ініціювало розширення бюджетної програми з санаторно-курортного лікування  на  сім'ї загиблих захисників, які тепер можуть вільно обирати заклад. Крім того, з 2021 року члени сімей учасників АТО/ООС та Революції Гідності, а також члени родин загиблих захисників можуть отримувати послуги з психологічної реабілітації. Міністерство і надалі працюватиме над розширенням категорії отримувачів послуг, тому що, часто саме члени родин потребують допомоги нарівні з ветеранами, - зазначила міністерка.

Крім того, Юлія Лапутіна відзначила зручність надання послуг ветеранам у філіалі Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) та додала, що таку модель варто масштабувати на інші області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux