портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інтеграція та соціалізація ветеранів АТО/ООС: проблеми, практика та досвід надання допомоги. Як цю проблему вирішують в Україні?

опубліковано 02 березня 2021 року 16:02

Про це йшла мова на  підсумковому форумі «Практика, досвід роботи та перспективи надання соціально-психологічної допомоги учасникам бойових дій АТО/ООС та членам їх родин». На форумі було презентовано звіт про діяльність мобільних бригад соціально-психологічної допомоги ветеранам АТО/ООС за принципом «рівний-рівному» та членам їх родин, найкращі практики та успішні кейси цього проєкту та обговорено потреби, можливості, цінності та перспективи надання такої підтримки.

Нагадаємо, у 2019 році Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) спільно з Міністерством у справах ветеранів України, Міністерством соціальної політики України,  органами місцевого самоврядування та Українською фундацією громадського здоров’я виступили з ініціативою і запустили пілотну модель надання послуг мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги учасникам бойових дій АТО/ООС та членам їх родин.

У Київській та Миколаївській областях було створено шість таких мобільних бригад, які складалися з команди спеціалістів та учасників бойових дій АТО/ООС і надавали екстрену та планову кваліфіковану соціально-психологічну допомогу ветеранам в міській та сільській місцевості та здійснювали їх подальший соціальний супровід.

 Протягом 2020 року завдяки діяльності мобільних бригад понад шість тисяч  учасників бойових дій АТО/ООС та  більше трьох тисяч родин ветеранів отримали сімейну психологічну підтримку, соціально-психологічну допомогу в адаптації та відновленні емоційного стану, соціальних і родинних зв’язків.

У співпраці з представниками Мінветеранів бригади сприяли працевлаштуванню ветеранів, направленню їх на лікування та реабілітацію, допомагали з оформленням документів, пільг, соціальних виплат, земельних ділянок.

Цей проєкт було створено Фондом ООН у галузі народонаселення спільно з МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки уряду Великої Британії.

- Формат надання соціально-психологічної допомоги мобільними бригадами за принципом рівний-рівному є дуже успішним і варто подумати над розширенням дії цього формату з пілотних регіонів на територію всієї України. Фізичне та психологічне здоров’я - важлива передумова для розвитку країни та суспільства в цілому. Тому ми реально підтримуємо роботу і зусилля усіх наших партнерів: Фонду ООН у галузі народонаселення, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства соціальної політики та міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» у такій доброчинній справі. І робимо це тому що спільними зусиллями краще досягти бажаних результатів, - зазначив заступник Глави місії в Посольстві Великої Британії в Україні Ніколас Гаррокс.

Під час форуму державний експерт експертної групи психосоціальної реабілітації Директорату реабілітації, медичного забезпечення та соціальної реадаптації Мінветеранів Олександр Алієв розповів про досвід роботи американських мобільних офісів для ветеранської спільноти та їх широку просвітницьку та консультативну діяльність.

- Звернення ветеранів до мобільних офісів дозволяють вирішити проблеми, які виникають у ветеранських сім’ях та запобігти розлученням. Є такий термін «укорінення», це коли людина оточена соціальними зв’язками, як корінням – дружина, родина, колеги. При розлученні ці зв’язки обриваються, порушується багато сфер і людині легше впасти в прірву. Тому працюючи на рівні вирішення конфліктів мобільна бригада запобігає проблемам та розлученням, родина зберігається, починають будуватися нові моделі стосунків. Це унікальний формат, коли послуги надаються на місцях тим, хто цього потребує. Така підтримка ветеранів значною мірою сприятиме налагодженню їх комунікації та стосунків з родиною та громадою. 

У свою чергу за словами головного спеціаліста експертної групи психосоціальної реабілітації Директорату реабілітації, медичного забезпечення та соціальної реадаптації Мінветеранів Юлії Мазур протягом останніх півроку в Мінветеранів працювала робоча група з удосконалення нормативно-правових актів, якою були напрацьовані певні зміни, які регламентують надання психологічної реабілітації.

- Змінами передбачено ведення реєстру фахівців та суб’єктів надання послуг на державному рівні, затвердження стандартного протоколу реабілітації, який має систематизувати та стандартизувати послуги та здійснення моніторингу та оцінки якості цих наданих послуг, що буде здійснюватися як місцевими органами так і на рівні Мінветеранів.

За словами Юлії Мазур Мінветеранів зараз вивчає досвід роботи центрів соціально-психологічної реабілітації та ветеранських просторів для створення нової системи надання послуг:

- Психосоціальна допомога ветеранам в пріоритеті Міністерства, водночас для цього необхідно розбудовувати мережу надання послуг на місцевому рівні та рівні ОТГ, де буде здійснюватися первинна діагностика та надаватися психосоціальна допомога нашим захисникам. Тому Міністерство зараз працює над цим питанням, в тому числі вивчається досвід роботи центрів соціально-психологічної реабілітації населення, що належать до сфери управління Мінветеранів, мобільних бригад, ветеранських просторів та хабів. Їх модель вже давно довела свою ефективність.

На завершення заходу начальник Миколаївського відділу Мінветеранів Володимир Закалюжний подякував трьом мобільним бригадам Миколаєва та Миколаївської області за співпрацю та зазначив, що цей проєкт потрібно продовжувати, оскільки він показав позитивні результати роботи з ветеранами Миколаївщини.

Посилання  для перегляду форуму:

https://www.youtube.com/watch?v=ShU1ov53XBA&feature=share&fbclid=IwAR02zO8sWOu0tpKaUV797QdfUlcEFaSHYzM9_NLQE9t4NZSoaUKjCAm-aSc&ab_channel=HealthRight

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux