Кращі лікарі та індивідуальний підхід. Чому ветерани та члени їхніх сімей віддають перевагу обласному центру ментального здоров’я на Київщині (Відео)

Цьогоріч, за ініціативи Міністерства у справах ветеранів України, було максимально спрощено механізм надання психологічної допомоги Захисникам та Захисницям, членам їхніх сімей, родин загиблих Воїнів. Зокрема, у липні розпочався процес формування реєстру постачальників таких послуг. До переліку вже включено 30 закладів, законтрактованих із Мінветаранів. У структурі кожного з них функціонує підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу в них надають мультидисциплінарні команди. Психологічну допомогу за новим механізмом отримали вже понад 2500 осіб.

Фахівці Директорату реабілітації та медичного забезпечення Мінветеранів регулярно проводять ознайомчі візити до закладів, які увійшли до реєстру постачальників послуг із психологічної допомоги.

Цього разу працівники Міністерства завітали до Київського обласного центру ментального здоров’я.

Заклад, розташований на півночі від столиці, був захоплений російськими військами в перші дні повномасштабного вторгнення. Протягом 35 днів окупації росіяни обстрілювали Центр заради розваги, виносили цінне обладнання та облаштували собі місце для ночівлі. Після деокупації медзаклад почали відбудовувати та повертати необхідне устаткування.

Сьогодні центр функціонує на повну. Працюють 7 психіатричних відділень, з ліжковим фондом розрахованим на 310 пацієнтів. Окрім загальних психіатричних відділень є дитяче відділення, відділення учасників бойових дій та ветеранів війни, а також відділення медико-психологічної реабілітації. Центр ментального здоров’я розташований на території хвойного лісу, завдяки природно-кліматичним умовам має популярність оздоровчої місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми усвідомлюємо відповідальність перед нашими Захисниками та їхніми родинами”. Як надають психологічну допомогу у Хмельницькому обласному медичному центрі психічного здоров’я

З 1 липня 2022 року Центр включено до реєстру закладів охорони здоров’я, що надають послуги із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб.

За період співпраці з Мінветеранів, фахівці закладу надали психологічну реабілітацію 150 учасникам бойових дій та членам їхніх сімей.

Після переводу до центру психологічний стан покращився, розповідає один із Захисників України, який пройшов курс лікування.

«Я проходив бойове залагодження на Яворівському полігоні, коли 13 березня його обстріляли. Фізичних травм я не отримав, лікарі лише діагностували контузію. Через місяць отямився та приїхав служити у Київ. Під час навчань над нами пролетів літак і в мене раптом сталися «флешбеки» – почало трясти, я почав постійно чути звук ракети, яка начебто наближається. Спочатку проходив психологічну реабілітацію в іншому закладі, потім направили сюди. Через два місяці лікування я можу жити повноцінним життям, гострі симптоми пройшли. Лікування було комплексним: медикаментозне та спілкування із психологом. Вважаю, що саме розмови із психологом допомогли найбільше. Бо треба виговоритись і не тримати все в собі», – розповів Захисник.

На базі закладу створено мультидисциплінарну команду, до складу якої входить лікар-психіатр, лікарі-психологи медичні та практичний психолог.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це – постійна праця, але воно того варте». Як надають психологічну допомогу Захисникам у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни

Медичний психолог закладу Діна Грицай розповідає, що зараз військові, які звертаються за допомогою, мають гострі симптоми: люди надходять з хронічною виснаженістю та втомою.

«Наша робота з реабілітації військового складається із діагностики, психологічного консультування, психотерапії, роботи у групі. Також можливим є надання психологічної допомоги пацієнтам дистанційно. Частіше хлопці розкриваються під час індивідуальних занять. У нас є ароматерапія, арттерапія, ми використовуємо нервово-м’язову релаксацію. Ми говоримо як боротися зі стресом, як адоптувати свій емоціональний стан в бою. Які дихальні техніки використовувати», – зазначила Діна Грицай.

Досвід у лікуванні ветеранів заклад має з 2014 року, тому лікарі швидко знаходять індивідуальний підхід до кожного пацієнта, каже Тетяна Пономаренко, в.о. гендиректора Київського обласного центру ментального здоров’я.

«Тільки за співпрацею із Мінветеранів на базі договору, підписаного у липні цього року, ми щомісяця надаємо послуг до 60 військовослужбовцям та членам їхніх родин. У перспективі плануємо створити стаціонарне відділення психологічної реабілітації. Також у нас розроблена програма комплексної реабілітації. Це має бути психологічна та психіатрична реабілітація у поєднанні із фізичними вправами. Для цього потрібні кошти на придбання тренажерів, ванни для фізичних процедур, маємо зробити фізкабінет. У нас є спеціалісти та бажання працювати», – зауважила Тетяна Пономаренко.

Нагадаємо, Міністерство у справах ветеранів України продовжує формувати Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, відповідають чітким критеріям, та які хочуть співпрацювати з Мінветеранів у частині надання послуг із психологічної реабілітації, можуть подавати документи та заяви для контрактування з Мінветеранів:  https://mva.gov.ua/ua/news/do-uvagi-nadavachiv-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi-veteraniv-vijni-ta-deyakih-inshih-kategorij-osib 

Зазначимо, що Мінветеранів долучене до розбудови системи психологічної реабілітації у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціативи першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.