“Ми усвідомлюємо відповідальність перед нашими Захисниками та їхніми родинами”. Як надають психологічну допомогу у Хмельницькому обласному медичному центрі психічного здоров’я

Міністерство у справах ветеранів України продовжує цикл власних ознайомчих репортажів про практичну роботу медичних закладів, які уклали договір з Мінветеранів щодо надання послуг із психологічної реабілітації Захисникам і Захисницям, членам їхніх сімей. 

Зазначимо, що за ініціативи Міністерства цьогоріч в Україні було максимально спрощено механізм надання психологічної допомоги цим категоріям осіб. У липні цього року розпочалося формування Реєстру постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Наразі до нього включено 25 закладів, законтрактованих з Мінветаранів. У структурі кожного закладу функціонує підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу у них надають мультидисциплінарні команди. Послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом отримали вже понад 1500 Захисників та Захисниць, членів їхніх сімей, родин загиблих Воїнів.

Сьогодні ми розповідаємо про Комунальне некомерційне підприємство “Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я”. Його відвідала команда фахівців Директорату реабілітації та медичного забезпечення Мінветеранів, щоб дізнатися, як новації запроваджуються на практиці. Від початку співпраці з Міністерством, з липня поточного року, спеціалісти Центру надали послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом 200 пацієнтам.

Заклад має потужне оснащення та досвідчену команду молодих фахівців, які надають висококваліфіковану медичну, психологічну та психотерапевтичну допомогу за сучасними стандартами як дорослому населенню так і дітям. Не менш важливою складовою його успішної роботи є професійний менеджмент. 

Як розповів нам директор Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я Іван Гуцул, у відділенні медико-психологічної реабілітації послуги надають дві мультидисциплінарні команди у складі 9 фахівців. Кожен психолог має окремий кабінет для індивідуальних консультацій. Також у закладі є зони групової роботи, функціонує сучасна сенсорна кімната. 

Наразі у медцентрі психологічну реабілітацію отримують 52 пацієнти. 

Іван Гуцул зазначив, що через повномасштабний наступ та травмуючі події, які переживають українці, збільшилася кількість звернень до Центру від Захисників, Захисниць, цивільних осіб. 

“З липня, після контрактування з Мінветеранів, наші психологи, психотерапевти та психіатри у складі мультидисциплінарних команд розпочали ефективну роботу з реабілітації, супроводу та підтримки наших Воїнів, членів їхніх родин. Ми працюємо у відповідності до сучасних стандартів та наукових знань, забезпечуємо індивідуальний підхід та максимально якісну та ефективну допомогу нашим пацієнтам”, – наголосив очільник Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я. 

Зокрема здійснюється психологічне консультування та супровід з використанням таких методик: психологічна релаксація і відновлення, кризові втручання, когнітивно-поведінкова психотерапія, травмофокусована психотерапія, тілесно-орієнтована психотерапія, групова психоаналітична психотерапія, а також фармакотерапія.

Крім того, заклад уклав угоди про співпрацю із медзакладами первинної ланки міста Хмельницького та надає в них послуги з психологічної допомоги, зокрема у хірургічних відділеннях, де проходять лікування поранені Захисники України, розповів Іван Гуцул.

Фахівцями мультидисциплінарних команд Центру розроблені пояснювальні матеріали як для пацієнтів, так і для лікарів про психічне здоров'я, психологічні негаразди та їх наслідки для особистості. Зокрема, про особливості перебігу посттравматичного стресового розладу, розвитку навиків долати стресові ситуації та складні періоди конструктивними шляхами. Розроблено “шпаргалки” для бійців – листівки із описами коротких технік самодопомоги.

Під час спілкування з нашими фахівцями Іван Гуцул наголосив, що за підтримки сфери охорони психічного здоров’я з боку Мінветеранів відбувається формування фахової спільноти однодумців, активізується комунікація між фахівцями закладів охорони здоров’я України. Крім того, забезпечується доступ до різноманітних навчальних ресурсів та платформ, організовано супервізійний експертний супровід, формуються інтервізійні групи, що значно сприяє безперервному професійному розвитку та істотно покращує якість та ефективність роботи фахівців. 


Зокрема, попередньо домовлено, що психіатр, психотерапевт, лікар першої категорії, медичний директор Центру Катерина Назарова проведе онлайн-тренінг для фахівців тих медзакладів, які включені до Реєстру. Вона поділиться своїми знаннями та досвідом щодо особливостей організації роботи мультидисциплінарної команди на підставі кейс-менеджменту та напрацювань, а також позитивним досвідом закладу щодо реалізації програми психологічної допомоги, яку розроблено Мінветеранів.

“Наші лікарі та психологи мають змогу постійно підвищувати свою кваліфікацію. До того ж, не менш важливим здобутком нового механізму від Мінветеранів є те, що отримувач послуг має можливість оминути складну бюрократичну систему та звернутись безпосередньо у заклад, чи отримати консультацію онлайн”, – підкреслив Іван Гуцул. 


Заслуговує уваги й ефективне налагодження системи контролю якості наданих послуг у Хмельницькому обласному медичному центрі психічного здоров’я. Розпорядженням директора закладу затверджено вимоги до надання послуг із психологічної реабілітації ветеранів та визначено критерії (індикатори) оцінки якості наданих послуг. Розроблено багато методичних матеріалів, адаптованих під потреби Захисників.

Фахівчиня Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я, психіатр, психолог Анна Литвинова наголосила, що відчуття взаємної підтримки, згуртованості, допомога одне одному та усвідомлення власної приналежності до спільноти надважливі для кожного українця. 

“Завданням фахівців з психічного здоров’я є турбота про те, щоб допомогти кожному, хто звернеться до нас, віднайти шлях до цінностей та сенсів, жити успішним, змістовним та плідним життям, формувати глибокі та люблячі стосунки з оточуючими, прагнути свободи розвитку та самореалізації”, – зазначила Анна Литвинова. 

“Ми усвідомлюємо відповідальність перед нашими Захисниками та Захисницями, членами їхніх родин”, – підкреслив директор Хмельницького обласного медичного центру психічного здоров’я Іван Гуцул.

Крім психологічних та психотерапевтичних послуг, у закладі можна отримати консультації невролога, терапевта, логопеда, зробити УЗД обстеження, електроенцефалографію, електрокардіографію, пройти курс лікувального масажу. У медцентрі також створено умови для проведення арт-терапії та пісочної терапії, а фахівців забезпечено обладнанням для дистанційної взаємодії з пацієнтами.

Нагадаємо, Міністерство у справах ветеранів України продовжує формувати Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Наразі укладено договори із 24 суб’єктами надання послуг, що відповідають вимогам Порядку проведення психологічної реабілітації. Над якістю наданих психологічних послуг закладами, які законтрактовані з Міністерством та внесені до Реєстру, здійснюється контроль. А обов'язковими вимогами до фахівців є відповідна освіта та кваліфікація, досвід роботи і професійне навчання протягом двох останніх років.

Юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, відповідають чітким критеріям, та які хочуть співпрацювати з Мінветеранів у частині надання послуг із психологічної реабілітації, можуть подавати документи та заяви для контрактування з Мінветеранів: https://mva.gov.ua/ua/news/do-uvagi-nadavachiv-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi-veteraniv-vijni-ta-deyakih-inshih-kategorij-osib 

Зазначимо, що Мінветеранів також долучене до розбудови системи психологічної реабілітації у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціативи першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.