портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Це – постійна праця, але воно того варте». Як надають психологічну допомогу Захисникам у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни

опубліковано 16 вересня 2022 року 14:20


За ініціативи Мінветеранів у цьому році було максимально спрощено механізм надання послуг із психологічної реабілітації Захисникам і Захисницям. У липні розпочалося формування Реєстру постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Станом на сьогодні до нього включено 25 закладів, законтрактованих з Мінветаранів. Кожен із них має у своєму складі структурний підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу у них надають мультидисциплінарні команди. Послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом отримали вже понад 1500 Захисників та Захисниць, членів їхніх сімей, родин полеглих Воїнів.

Один із закладів, що законтрактований з Мінветеранів, – Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни». Днями з ознайомчим візитом його відвідала команда фахівців Директорату реабілітації та медичного забезпечення Мінветеранів. За два місяці від початку співпраці з Міністерством спеціалісти закладу надали послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом 75 пацієнтам.

Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни розташований у мальовничому місці поблизу обласного центру. Заклад є одним із потужних центрів ментальної та фізичної реабілітації в Україні з професійним менеджментом. Більш того, цей госпіталь – базовий заклад першої черги для надання медичної допомоги військовослужбовцям, які беруть участь у відсічі збройної агресії рф. У госпіталі працює штатна військово-лікарська комісія. За 8 місяців поточного року тут проліковано 2114 осіб.  

Як розповіла директорка Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Бочкарьова, тут працює штат досвідчених кваліфікованих фахівців – 44 лікарі, понад 160 медичних спеціалістів середньої та молодшої ланки.

У відділенні медико-психологічної реабілітації послуги надають чотири фахівці з охорони психічного здоров’я, які включені до складу мультидисциплінарної команди. У своїй роботі вони застосовують лише доказові методики (від психодіагностики до психотерапії), проводять постійні навчання фахівців, залучають до психологічної реабілітації суміжних спеціалістів.

У кожного фахівця є окремий кабінет для індивідуальних консультацій. Також у закладі є зони групової роботи, арт-терапії, тілесних практик тощо.

Наразі у госпіталі проходять лікування із 196 пацієнтів, 25 – отримують психологічну реабілітацію.

Оксана Бочкарьова говорить: фахівці мультидисциплінарної команди при проведенні психологічного обстеження пацієнтів враховують не лише їхній емоційний стан, але й характер, темперамент, особливості поведінки, хронічні захворювання. А під час консультацій психологи активно використовують метафоричні асоціативні картки, які допомагають сприяти взаєморозумінню між людьми, особливо у випадках, коли важко обговорити певну проблему.

Також у закладі працює сучасний центр фізичної реабілітації, який повністю відповідає вимогам до роботи мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Тут до роботи із Захисниками і Захисницями долучають фізіотерапевтів, ерготерапевтів, кабінету асистивних технологій, терапії мовлення, спортзали, реабілітаційних кабінетів, IT-технологій тощо.

«Кваліфікована психологічна допомога завжди була необхідна, а наразі, під час війни, її важливість навіть не обговорюється, – зазначила Оксана Бочкарьова, спілкуючись з фахівцями Міністерства. – Ми вдячні за зацікавленість Мінветеранів щодо надання послуг із психологічної реабілітації, і раді співпрацювати у новому форматі. Контрактування з Міністерством надало нам можливість не лише надавати якіснішу допомогу пораненим Воїнам, а й залучати додаткові кошти на оплату праці нашим фахівцям та розвиток медико-психологічної служби».

Директорка Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни закликала медзаклади України долучатися до контрактування з Міністерством.

«Так, це – постійна праця, має бути регулярний зв'язок, зацікавленість самих керівників медзакладів у співпраці з психологами, психіатрами. Безумовно, це має бути мультидисциплінарна команда, яка працює для поліпшення своїх знань і забезпечення їх практичного застосування. Але все це варто того, адже кінцевий результат – одужання наших Воїнів», – зазначила Оксана Бочкарьова.

Нагадаємо, Міністерство у справах ветеранів України продовжує формувати Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Наразі укладено договори із 24 суб’єктами надання послуг, що відповідають вимогам Порядку проведення психологічної реабілітації. Над якістю наданих психологічних послуг закладами, які законтрактовані з Міністерством та внесені до Реєстру, здійснюється контроль. А обов'язковими вимогами до фахівців є відповідна освіта та кваліфікація, досвід роботи і професійне навчання протягом двох останніх років. 

Юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, відповідають чітким критеріям, та які хочуть співпрацювати з Мінветеранів у частині надання послуг із психологічної реабілітації, можуть подавати документи та заяви для контрактування з Мінветеранів: https://mva.gov.ua/ua/news/do-uvagi-nadavachiv-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi-veteraniv-vijni-ta-deyakih-inshih-kategorij-osib 

Зазначимо, що Мінветеранів також долучене до розбудови системи психологічної реабілітації у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціативи першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux