Команди Мінветеранів та МВС провели міжвідомчу нараду щодо впровадження системи переходу від військової кар'єри до цивільного життя


На виконання доручення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася міжвідомча нарада команд Міністерства у справах ветеранів України та Міністерства внутрішніх справ України. Сторони обговорили розвиток державної ветеранської політики та визначення основних напрямів для посилення співпраці. 

Участь у заході взяли очільники обох міністерств – Юлія Лапутіна та Денис Монастирський, заступники міністрів та керівники профільних департаментів Мінветеранів та МВС. 

Під час наради команда Мінветеранів презентувала розроблений проєкт із впровадження в Україні нової та дієвої системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя у воєнний і післяпереможний час.  

Із деталями та особливостями впровадження такої системи учасників наради ознайомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Вона зазначила, що після перемоги України кількість учасників бойових дій та членів осіб збільшиться в рази, тому команда Мінветеранів вже сьогодні працює над основними засадами майбутньої системи.

“Система переходу від військової кар’єри до цивільного життя, інтеграція наших Воїнів у цивільне суспільство передбачає отримання медичної і психологічної допомоги, цивільної спеціальності чи інструментів для розвитку власної справи, – наголосила очільниця Мінветеранів. – Тобто наші Захисники і Захисниці, які звільнилися зі служби або демобілізуються, мають стати “Воїнами відновлення”, а також бути максимально залучені до розвитку суспільства, розвитку економіки як своїх громад, так і країни в цілому. При цьому вони мають отримати таке відновлення та підготовку, щоб у разі повернення загрози могли знову стати на захист України”.

До того ж, зауважила міністр, після масової демобілізації дуже важливо, щоб частина військових залишалася у силових структурах країни, щоб підтримувати боєздатність сил безпеки країни та передавати свій професійний досвід. “Тому нова система переходу передбачає певну роботу із Захисниками у Центрах комплектування та соціального забезпечення, щоб заохочувати їх продовжити службу”, – наголосила Юлія Лапутіна. 

Вона також презентувала діючі програми Мінветеранів щодо підтримки ветеранів та членів їхніх родин, зокрема, з розвитку та підтримки ветеранського підприємництва, перенавчання й освіти, тощо. 

Після презентації проєкту Мінветеранів Денис Монастирський зауважив, що у відомстві уже зараз працюють програми підтримки і працівникам системи МВС. Зокрема й соціальна підтримка, є позитивний досвід щодо реабілітації співробітників, які отримали психологічні та фізичні травми, але для кращого результату треба посилити співпрацю міністерств у цих напрямках.   

“У нас є єдині підходи і бачення, але ми маємо консолідувати зусилля”, – зауважив Денис Монастирський.  

У свою чергу заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко звернула увагу на те, що МВС створює усі умови для адаптації ветеранів війни, а також для членів їх родин та сімей загиблих, які отримують належну допомогу. Також вона запропонувала напрацювати спільний алгоритм дій, аби посилити соціальні гарантії Захисників і Захисниць.  

“Ми маємо спільними зусиллями із силовими відомствами побудувати якісно нову державну ветеранську політику в Україні, спрямовану на вирішення низки найважливіших питань”, – підсумувала міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. 

За результатами зустрічі учасники домовилися про оптимізацію співпраці за визначеними напрямами щодо державної ветеранської політики, а також відпрацювання спільного механізму для надання відповідних інструментів ветеранам та членам їхніх родин. 

Більш детальніше про зустріч дивіться у відео нижче.

Нагадаємо, Мінветеранів на виконання доручення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля вже провело зустрічі з Міністерством оборони України, Міністерством соціальної політики, Міністерством молоді та спорту та Міністерством охорони здоров'я.




Related Articles