Команди Мінветеранів та МОЗ обговорили надання медичної та реабілітаційної допомоги Захисникам і Захисницям

На виконання доручення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля команди Міністерства у справах ветеранів України та Міністерства охорони здоров’я України провели робочу зустріч.

Участь у ній взяли міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступники міністрів обох відомств, представники профільних структурних підрозділів.

Під час зустрічі було обговорено питання надання медичної та реабілітаційної допомоги як складової державної ветеранської політики.

«Ми відходимо від пострадянського розуміння ветеранської політики як суто частини соціальної політики, – зазначила Юлія Лапутіна. – Ми розглядаємо ветеранську політику як політику управління людськими ресурсами в безпековій та оборонній сфері. Військовослужбовець, який вступив на службу, має бути забезпеченим фаховою соціальною та медичною допомогою, скринінгами під час служби, щоб на ранніх стадіях виявляти його потенційні проблеми і попереджувати їх. Так це працює в усіх країнах світу, де у військовослужбовців обов’язковою складовою є медичні та психологічні скринінги».

Юлія Лапутіна розповіла про систему переходу від військової кар’єри до цивільного життя, над створенням якої наразі працює Мінветеранів. Зокрема вона передбачатиме проходження військовослужбовцями відповідних медичних і психологічних скринінгів.

Також міністерка нагадала, що за ініціативи Мінветеранів у цьому році було максимально спрощено механізм надання послуг із психологічної реабілітації Захисникам і Захисницям, членнам їхніх сімей та родинам полеглих Воїнів.

“Наразі ми напряму контрактуємося з медзакладами, у структурі яких функціонує підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу в них надають мультидисциплінарні команди. Це дозволяє людині одразу отримувати необхідну психологічну допомогу. А за новим механізмом таку допомогу отримали вже понад 2500 осіб”, – підкреслила Юлія Лапутіна.

Віктор Ляшко розповів, що програма медичних гарантій (ПМГ) вже покриває більшість затребуваних послуг для ветеранів. За його словами, також має бути визначено перелік ліків та медичних засобів, які є найбільш затребуваними серед Захсників та мають доказову базу. МОЗ розглядатиме можливість їх внесення до програми реімбурсації, яка дозволяє отримати необхідні ліки за електронним рецептом безоплатно або з незначною доплатою.

«Наша мета – забезпечити доступ до якісної медичної допомоги кожному, незалежно від соціального статусу. Звісно, ми будемо врахувати всі потреби ветеранів та вносити відповідні зміни як до програми медичних гарантій, так і до програми реімбурсації. Однак ними зможуть скористатися всі без винятку громадяни нашої країни», – зазначив міністр охорони здоров’я. 

Він також зауважив, що МОЗ спільно з Міністерством оборони, Мінсоцполітики та Мінветеранів працюють над впровадженням найкращих підходів до протезування ветеранів.