Мінветеранів та Мінсоцполітики визначили напрями співпраці з розвитку державної ветеранської політики

Команди Міністерства у справах ветеранів України та Міністерства соціальної політики України провели зустріч, під час якої обговорили посилення співпраці у напрямах розвитку державної ветеранської політики.

Участь у зустрічі взяли міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, заступники міністрів обох відомств.

Зокрема команди міністерств порушили теми соціальних гарантій для ветеранів, членів їхніх родин та сімей загиблих Захисників і Захисниць, реабілітації та протезування. Також йшлося про цифровізацію послуг, модернізацію надання послуг управліннями соцзахисту, синхронізацію цифрових реєстрів відомств.

Очільниця Мінветеранів поінформувала колег щодо впровадження інституційної реформи – системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя – над якою зараз працює міністерство спільно з іншими відомствами.

«Ми розглядаємо ветеранську політику як політику управління людськими ресурсами у безпековій та оборонній сфері, – сказала Юлія Лапутіна. – Система переходу від військової кар’єри до цивільного життя передбачатиме отримання цивільної спеціальності, проходження відповідних медичних і психологічних скринінгів, можливість надання інструментів для розвитку власної справи. Відтак Захисник чи Захисниця, які звільняться зі служби, стануть Воїнами відновлення, розвиватимуть громади, суспільство і економіку. Водночас ветерани і ветеранки мають отримати таку підтримку, щоб вони мали змогу знову стати на захист країни у разі можливої ескалації чи загрози».

Оксана Жолнович розповіла про програми, які наразі діють та які готуються до запуску у Мінсоцполітики. Зокрема щодо соціальних виплат, соціальних послуг, підтримки категорій, якими опікується відомство.

За результатами зустрічі представники міністерств домовилися про системну співпрацю за усіма напрямами стосовно ветеранської політики, а також відпрацювання спільного механізму та алгоритму дій для надання відповідних інструментів Захисникам, Захисницям та їхнім родинам.