Парламент унормував чинне законодавство відповідно до закону про надання статусу УБД добровольцям Тероборони

У четвер, 24 березня, Верховна Рада України внесла зміни до положень чинного законодавства відповідно до нових норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо визначень категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій.

Ініційований Мінветеранів відповідний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з внесенням змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» підтримали 358 народних депутатів України.

Зазначимо, що Законом визнано добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України ветеранами війни, а також визначено категорію осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України з відповідним наданням їм пільг і гарантій, встановлених законодавством.

«Ми дякуємо Верховній Раді України за ухвалення цього Закону, – зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. – Завдяки цьому нам вдасться привести у відповідність до вимог сьогодення закони щодо, зокрема, трудових відносин та пенсійного забезпечення Захисників та Захисниць України, реабілітації, забезпечення житлом, забезпечення діяльності Єдиного державного реєстру ветеранів війни, освіти дітей ветеранів. Також таким чином ми зможемо виключити виникнення правових колізій».

Зміни внесено до 24 законодавчих актів України. Зокрема, до Кодексу законів про працю, Законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про відпустки», «Про поховання та похоронну справу», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про житловий фонд соціального призначення» та інших.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України” (реєстр. №7151). Він був розроблений за ініціативи Мінветеранів та за підтримки профільного комітету ВРУ.

Related Articles