Фахівці Мінветеранів провели тренінг у межах роботи над створенням Національної програми психічного здоров’я за ініціативи першої леді

Фахівець Соціально-психологічного центру міста Славутич, що знаходиться у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України, провів тренінг для фахівців з психічного здоров’я.

Заступник директора Центру, кандидат психологічних наук (PhD) Юрій Акименко пройшов навчання у Ізраїльському центрі травми та стійкості NATAL Israel. Тепер цей досвід він масштабує серед колег. Зокрема, проводить тренінги і вебінари для фахівців п’яти центрів соціально-психологічної реабілітації Мінветеранів.

Тренінг відбувся в межах роботи над створенням та впровадженням Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні, яка була ініційована першою леді Оленою Зеленською.

Під час заходу учасники відпрацювали навички надання першої психологічної допомоги особі, яка опинилась у критичній ситуації, зокрема, внаслідок обстрілів та вибухів. Також було розглянуто питання резіль’єнтності, стресостійкості, посттравматичного зростання. Крім цього, фахівці обговорили теми для подальших подібних заходів, зокрема, супервізії та інтервізії, що дозволить експертам обговорювати найскладніші випадки і знаходити ефективні способи соціально-психологічної підтримки людей, які її потребують.

«На тренінгу колеги підвищили свою компетентність у питаннях надання першої психологічної допомоги та подальшої психотерапевтичної допомоги особам, які постраждали внаслідок психотравмуючої ситуації, – розповів Юрій Акименко. –  Отримані знання стануть у нагоді фахівцям при наданні послуг ветеранам війни та членам їхніх сімей, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, членам сімей загиблих учасників бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та іншим цільовим групам установи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівець Мінветеранів поділився з колегами ізраїльським досвідом надання психологічної допомоги

Нагадаємо, Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.