Юлія Лапутіна обговорила з головою Представництва МОМ в Україні посилення співпраці у проєктах Мінветеранів щодо реінтеграції ветеранів та їхніх сімей

Посилення співпраці та залучення до нових проєктів щодо підтримки реінтеграції до мирного життя ветеранів війни, членів їхніх сімей обговорила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час робочої зустрічі з головою Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Алессією Скіавон.

Йшлося, зокрема, про стан реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги “Підвищення стійкості українців шляхом зміцнення потенціалу психосоціальної підтримки для ветеранів”, що розрахований на 2023-2024 роки. За фінансової підтримки Уряду Німеччини МОМ сприяє зміцненню стійкості України шляхом сприяння інтеграції громад та посилення спроможності надання послуг в сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) ветеранам, їхнім сім’ям та їхнім громадам.

Так, протягом перших шести місяців впровадження проєкту МОМ підтримала Мінветеранів у процесі створення та розбудови перших в Україні Центрів ветеранського розвитку у Дніпрі, Вінниці та Львові. Наразі Центри пропонують ветеранам та їхнім сім’ям можливості навчання та перекваліфікації, які допоможуть їм у процесі переходу від військової служби до цивільного життя. Також на базі цих закладів активно проходять підготовку майбутні помічники ветеранів – в межах пілотного проєкту Мінветеранів.

Крім того, шляхом проведення відкритих конкурсів та оціночних візитів в громади МОМ визначила, оцінила та відібрала 14 ветеранських організацій та установ, які отримають

підтримку в межах проєкту. Залежно від потреб, відібрані організації отримають обладнання, легкий ремонт або модернізацію приміщень та технічну допомогу. Також члени відібраних організацій пройдуть тренінги з розбудови діалогу в громадах.

Інформуючи представників МОМ про стратегічне бачення Мінветеранів щодо розвитку державної ветеранської політики, Юлія Лапутіна акцентувала увагу на пріоритетних проєктах, викликах та напрямках, які потребують підсилення з боку міжнародних партнерів. Один з них – забезпечення українських ветеранів та членів їхніх родин сучасними інструментами для інтеграції в економіку та громади.

“Створення Центрів ветеранського розвитку у всіх регіонах України – один із наших пілотних проєктів. На базі вже відкритих таких закладів проходять навчання ветерани війни та їхні рідні. Подальший перезапуск складових професійної адаптації сприятиме працевлаштуванню та підвищенню рівня конкурентоспроможності цих осіб на ринку праці. Крім того, у Центрах ветеранського розвитку чотирьох пілотних регіонів активно йде підготовка майбутніх помічників ветеранів. Наразі понад 420 осіб виявили бажання долучитися до цього “пілоту”. По завершенню навчання та підготовки їх працевлаштують у Сервісному центрі помічника ветеранів у кожній територіальній громаді, що бере участь у проекті”,  – розповіла Юлія Лапутіна.

Крім того, щоб масштабувати державну ветеранську політику до рівня громад, за ініціативи Мінветеранів, в державних адміністраціях вже утворюються окремі структурні підрозділи з питань ветеранської політики, зазначила Міністр.

“Після здобуття перемоги з фронту повернеться величезна кількість наших Захисників і Захисниць. До того часу і держава, і суспільство мають бути готовими гідно зустріти їх, надати всі належні гарантії та дієві інструменти для розвитку і безпробленої реінтеграції до мирного життя у своїх громадах. А для цього слід посилити рівень взаємодії між центральними органами влади та місцевими у розв'язанні проблемних питань ветеранів, членів їхніх сімей та родин полеглих на місцях”, – наголосила вона.

Також серед пріоритетностих проєктів Міністерства – забезпечення надання якісних послуг із медичної і психологічної реабілітація ветеранів, членів їхніх родин та цивільних осіб, які постраждали внаслідок російської збройної агресії проти України. Зокрема, наразі активно йде будівництво сучасного реабілітаційного закладу на Київщині – на місці зруйнованого російськими окупантами Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення, що належить до сфери управління Мінветеранів.

“Дуже важливо, щоб допомога ветеранам і їхнім рідним була комплексною і відповідала найкращим міжнародним стандартам. У взаємодії з профільними відомствами формуємо загальнодержавну систему надання сучасної кваліфікованої допомоги. Ми також зацікавлені у залученні фінансування від наших міжнародних партнерів для реалізації таких проєктів в Україні", – наголосила Юлія Лапутіна.

Своєю чергою голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Алессія Скіавон наголосила на зацікавленості у посиленні співпраці з Мінветеранів. Зокрема, МОМ готове сприяти залученню міжнародної технічної підтримки у проєкти із розбудови ветеранської політики та процесу успішної реінтеграції ветеранів у цивільне життя.