У Києві відкрився ХІ Книжковий Арсенал, де за сприяння Мінветеранів представлена ветеранська література про російсько-українську війну

У четвер, 22 червня, у Києві офіційно відкрився ХІ Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” – одна з найбільших літературно-мистецьких подій України, яка торік не відбулась через початок повномасштабного вторгнення рф.  

Цього року фестиваль триватиме з 22 по 25 червня. На його гостей очікує понад 300 подій та ярмарок з найцікавішими літературними новинками – на своїй вітрині Книжковий Арсенал покаже 1300 нових книжок від 77 українських видавців. А за сприяння Міністерства у справах ветеранів України на фестивалі цьоріч представлена спеціальна секція видань "Книга про російсько-українську війну".

У секції – понад 25 книг за авторства ветеранів: документалістика, художня проза, поезія, свідчення з окупації,  фотоальбоми тощо. Також є стенд з дитячою літературою про війну, яка допоможе батькам підтримати дітей та сформувати світогляд малечі щодо подій сьогодня.

Загалом у секції презентовано понад 120 книг, які написані як військовими, так і цивільними, волонтерами, свідками подій повномасштабного російського вторгнення, а також книги, що видані ветеранськими видавництвами.

Серед них – “Залізна евакуація” Андрія Пермякова, “Війна кличе” Петра Билини, “Україна 2022. Спротив” видавничого дому “АДЕФ-Україна”, “#4.5.0” Інни Гончар та Юлія Ковалишина, “Дім” Катерини Тихозорої та багато інших.

Завітав на відкриття ХІ Книжкового Арсеналу і Президент України Володимир Зеленький разом із першою леді Оленою Зеленською. Вони також відвідали секцію книг про російсько-українську війну та придбали декілька видань, зокрема, Володимира Вакуленка “Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші”, “Telegraf#2. Креатив у війні”.

Президент наголосив, що для нього важливо бути на таких культурних подіях, щоб підтримати українських авторів, книговидавців і митців. Крім того, для нього особисто – це можливість відновити власні сили та знайти книги, які допомагатимуть у роботі.

“Назва найбільшої книжкової події країни – «Книжковий Арсенал» – зараз звучить особливо влучно. Бо книжки справді стали нашим арсеналом, нашою культурною зброєю. Ось чому відвідую його з особливими відчуттями. Зараз кожен наш текст, роман, оповідання, вірш – це наш опір знищенню. Доказ, що ми, українці, є й будемо на своїй землі. Будемо, тому що рятуємо, захищаємо та цінуємо одне одного. Тому що небайдужі й людяні”, – додала Олена Зеленська.

Зазначимо, що вже в перший день фестивалю секція ветеранської літератури викликала справжній інтерес у гостей, і багато хто з них вже встиг придбати книжки, підтримати видавців та авторів, які боронили й боронять нашу Україну.

Ознайомитися з виданнями та придбати їх можна у секції В4 “Книга про російсько-українську війну”. Вона знаходиться біля сцени 1 у лівому крилі Мистецького Арсеналу. Крім того, 23-25 червня у цій локації відбудуться автограф-сесіях з авторами ветеранської літератури та представниками видавництв. Цьогоріч оператором секції є наші партнери – муніципальна книгарня “Сяйво книги”.

Також у межах літературної програми цього року пройде кілька десятків дискусій. Зокрема, 23 червня з 18:30 до 20:00 на сцені 1 відбудеться дискусія “Книжки про війну, життя і любов” за участі заступника міністра у справах ветеранів України Тетяни Калити. Участь також візьмуть Павло Вишебаба, Тамара Горіха Зерня, Артур Дронь, Світлана Поваляєва, Saigon, Ганна Улюра. Модератор – відомий журналіст та телеведучий Вадим Карп’як.

Тож запрошуємо усіх бажаючих відвідати ХІ Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” 22-25 червня та нагадуємо, що для учасників бойових дій, військовослужбовців, членів сімей загиблих вхід безкоштовний!

Ознайомитись з програмою подій фестивалю можна тут: https://book.artarsenal.in.ua/podiyi/

Фото Офісу Президента України та Асі Хазової.