Питання, які найбільше турбують постраждалих на Майдані та родини Небесної Сотні обговорили під час зустрічі із Прем’єр-міністром України та керівниками ряду Міністерств

На традиційній зустрічі Прем’єр-міністра України, очільників Міністерств із членами родин Небесної Сотні та постраждалими на Майдані обговорили питання ходу розслідувань справ Майдану та соціальних гарантій. Розпочали зустріч із хвилини мовчання. 

Прем’єр-міністр запевнив присутніх, що для нього, людині, яка під час Революції Гідності перебувала на Майдані у вирі подій, ця тема особисто близька та небайдужа.

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда  зауважила, що наразі триває фінальна стадія громадських обговорень щодо нового закону Про статус ветеранів війни. В якому пропозиції членів родин Небесної Сотні та постраждалих під час Революції Гідності були враховані. Відповідно, соціальні гарантії, які для них передбачені, будуть прописані в новому законі. Зокрема мова йде про їхнє забезпечення психологічною, медичною реабілітацією та санаторно-курортним лікуванням та іншим. 

«Для нас було принципово важливим прописати учасників Революції Гідності, які отримали поранення та травми під час тих страшних подій на Майдані та їх соціальні гарантії в новому законі. Надто це стосується родин Небесної Сотні, адже ми дійсно переконані, що бій за Незалежність України першими прийняли ті, хто стояв на Майдані», - наголосила Оксана Коляда.

Вона також розповіла, що на наступний рік Мінветеранів отримало повне фінансування програми психологічної реабілітації та санаторно-курортного лікування. Мінветеранів наразі вибудовує систему надання медичних послуг та послуг реабілітації. 

Мінветеранів спільно з Міністерством охорони здоров’я розробляють стандарти надання послуг з медичної реабілітації, адже важливо не лише кількісно забезпечити людей, але й надати їм відповідну якість цих послуг. Також важливим питанням стало надання медичних послуг та ліків постраждалим на Майдані, та родинам загиблих.

В свою чергу присутні на зустрічі задали питання, яким чином Мінветеранів буде реалізовувати свою політику на місцях. На що, очільниця відомства повідомила, що в регіонах будуть працювати територіальні відділи у складі 5 осіб, якій й будуть займатися вирішенням питання на місцях та слідкувати за соціальним забезпеченням в областях, усіх, хто підпадає під дію закону про статус ветеранів. 

Координатор ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані Павло Сидоренко поставив низку питань, щодо реалізації програм, які адмініструє Міністерство соціальної політики і які, з наступного року переходять до Мінветеранів. Також учасники зустрічі обговорили питання належного вшанування пам’яті загиблих на Майдані, розбудови музею Майдану. А також про розробку концепції великої інсталяції, присвяченій подіям на Грушевського в січні першим жертвам Революції Гідності.