портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Мінветеранів узагальнює кращі практики для створення інноваційної системи психологічної реабілітації Захисників», – заступник міністра Інна Драганчук

опубліковано 13 січня 2022 року 15:51

Заступник міністра у справах ветеранів України Інна Драганчук з робочим візитом відвідала центри соціально-психологічної реабілітації (ЦСПР) у Київській області, які підпорядковані Мінветеранів та надають відповідні послуги українським Захисникам, членам їхніх сімей та родинам загиблих воїнів.

Мета поїздки – узагальнити інформацію щодо поточного стану справ у ЦСПР в межах створення в Україні інноваційної системи психологічної системи реабілітації та допомоги ветеранам, що є одним із пріоритетів діяльності Міністерства на 2022 рік.

Так, під час відвідин Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації його директор Людмила Бойко ознайомила з матеріально-технічною та кадровою базою закладу. Вона розповіла, що Центр тривалий час надає майже весь комплекс послуг ветеранам та членам їхніх родин. У закладі можна отримати безкоштовну кваліфіковану психологічну допомогу стаціонарно та на виїзді, працює відділ кризових ситуацій, реабілітаційна студія арт-терапевтичних методик, школа самодопомоги, служби соціальної та правової підтримки. Крім того, на базі ЦСПР реалізуються освітні та фізкультурно-оздоровчі програми, проводяться тренінги та семінари.

«Завдання нашого Центру – професійно та якісно надавати весь комплекс послуг з соціально-психологічної реабілітації на місцях. Дуже важливо, щоб вони були у кожній громаді. Щоб людина не їхала за 500 кілометрів, а мала змогу отримати кваліфіковану допомогу поряд з місцем проживання», –  зазначила очільниця Бородянського ЦСПР.

Заступник директора Іванківського центру соціально-психологічної реабілітації Людмила Шелест поінформувала про особливості роботи закладу, модель застосування комплексного підходу до надання допомоги українським ветеранам та членам їхніх сімей – соціально-психологічної, інформаційної, правової, фізкультурно-оздоровчої роботи, залучення до суспільного життя.

На його базі також працює музей АТО, де представлено багато особистих речей учасників російсько-української війни. Крім того, діють футбольний клуб «Іванків-АТО» та шахово-шашковий клуб  – регулярно проводяться матчі й турніри за участі українських ветеранів.

 «Наразі ми розробляємо механізм, який дозволить зібрати кращі практики, напрацьовані на місцях, для створення нової інноваційної системи психологічної системи реабілітації та допомоги ветеранам, – зазначила Інна Драганчук за підсумками візиту до ЦСПР Київської області. – Адже українські фахівці за вісім років війни мають унікальний практичний досвід із соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій та їхніх родин. Ці рішення, а також міжнародні кейси будуть обов’язково застосовані в майбутній системі».

Зазначимо, що відповідно до Указу Президента України у всіх областях до 2023 року будуть створені сучасні реабілітаційні центри, де надаватимуть послуги військовослужбовцям і ветеранам.

Розвиток системи реабілітаційної допомоги – є одним з пріоритетних завдань Уряду на 2022 рік. Так, на нараді щодо реалізації програм з реабілітаційної допомоги у поточному році Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на тому, що система реабілітації в Україні має стати доступною для кожного громадянина, а комплексний підхід до надання всіх видів реабілітаційної допомоги є головною складовою у питанні реформування програм реабілітаційної допомоги.

Проєкт також реалізовуватиметься в рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Стратегія передбачає візію суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux