Мінветеранів розробило законопроєкт про ветеранське підприємництво, далі – рішення за Парламентом, – перший заступник міністра Олександр Порхун


Фахівцями Міністерства у справах ветеранів України розроблено проєкт закону про підтримку ветеранського підприємництва та ветеранських ініціатив. Він вже пройшов комітетські слухання у Парламенті та рекомендований до ухвалення Верховною Радою як Закону України. 

Про це повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів, Герой України Олександр Порхун під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів.

“Ми підготували та зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону, він вже пройшов парламентські комітетські слухання і отримав висновок: внести в порядок денний засідання для ухвалення за основу і в цілому. В законопроєкті ми вперше розкриваємо поняття “ветеранське підприємництво” і “ветеранські ініціативи”, – розповів він. 

"Це необхідно для того, щоб ми розробляли для наших Захисників і Захисниць, які повертаються з фронту, новітні робочі місця. Тому що лідерські якості на війні дадуть великий плюс для лідерських якостей в підприємництві", – зазначив перший заступник міністра у справах ветеранів. 

Він також наголосив, що сприяння ветеранському підприємництву на рівні держави допоможе перетворити Захисників на Воїнів відновлення. 

Олександр Порхун додав, що Мінветеранів вже робить для цього практичні кроки. Так, з березня цього року при Міністерстві діє “Український ветеранський фонд” – державна установа, яка розробляє та вже реалізує низку програм з підтримки ветеранів та членів їхніх сімей. Зокрема, діє програма з мікрофінансування ветеранського підприємництва, за якою можна отримати до 20 тисяч гривень. 

“Ми пропонуємо на урядовому рівні відкрити для Фонду можливість впроваджувати програми з фінансування ветеранського підприємнитцва на суму від півмільйона до мільйона гривень”, – зазначив перший заступник міністра. 

Він розповів, що за підтримки Мінагрополітики українські ветерани та члени їхніх сімей можуть скористатись двома програмами з розвитку фермерського господарства, які вже працюють. Перша – для садівництва, для фруктових садів, де 30% фінансує ветеран, а 70% фінансує держава. Друга – тепличне господарство, за такою ж аналогією – 30% на 70%.