Літак Королівських Військово-повітряних сил Великої Британії доправив українську збірну Warrior Games на тренувальну базу для підготовки до змагань

Збірна команда України прибула на навчально-тренувальні збори до Великої Британії, де готуватиметься до участі в міжнародних спортивних змаганнях Warrior Games (Ігри Воїнів).

Цьогоріч змагання відбудуться в Орландо (штат Флорида, США) з 16 до 29 серпня. Вперше участь у них візьмуть українські ветерани та військовослужбовці, які отримали поранення, контузії, травми та захворювання під час захисту Батьківщини.

Через військові дії та безпекові обмеження учасники нашої збірної не мали змоги провести повноцінні спортивні тренування в Україні. Однак завдяки міжнародним партнерам вони підготуються до змагань у Великій Британії.

Зазначимо, що поїздка збірної на Warrior Games не фінансується з бюджету України – усі витрати взяли на себе іноземні партнери. Зокрема, участь української збірної у змаганнях стала можлива завдяки міжнародному співробітництву Урядів України та Великої Британії, міжурядовій взаємодії Мінветеранів з Міноборони, МВС, МЗС та МОЗ, а також міжнародним партнерам Blind Veterans UK, Mighty Oaks Foundation та Save Our Allies. Переїзд української делегації територією України та Польщі забезпечили американські благодійні організації  Mighty Oaks Foundation та Save Our Allies. Авіапереліт з Польщі до Великої Британії – Королівські Військово-повітряні сили Великої Британії літаком аеробус С330.

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна наголосила, що запрошення України на Warrior Games є визнанням героїзму наших Захисників і Захисниць. А участь у міжнародних змаганнях стане способом покращення відновлення та реабілітації поранених Воїнів, забезпечуючи їм можливість занять адаптивними видами спорту.

«Держава має стати модератором у процесі комплексного розвитку ветеранського спорту в Україні, адже спорт є однією з головних складових адаптації ветеранів у суспільстві та мирному житті, – підкреслила Юлія Лапутіна. –  Мінветеранів приділяє особливу увагу цьому напрямку, адже ми розглядаємо ветеранський спорт, як елемент державної політики, яка вже закладена в українському законодавстві. Саме тому створення засад для розвитку ветеранського спорту сьогодні призведе до розгалуження потужної мережі спортивних осередків Захисників і Захисниць після перемоги».

Також міністерка наголосила, що зараз, під час важкої боротьби України проти повномасштабного наступу рф, кожен спортсмен нашої збірної виконує також місію «спортивного дипломата».

«Участь наших Захисників і Захисниць у міжнародних змаганнях сьогодні – це можливість донести правду про героїчний супротив і боротьбу України, – сказала Юлія Лапутіна. – Адже історія кожного учасника нашої збірної – це героїчна історія, це історія яскравого і правдивого життя. Досвід участі нашої збірної в Invictus Games показав, що ще один фронт наших Воїнів – міжнародна спортивна дипломатія. І вони виконали свою місію на відмінно! Отже, тепер з цією місією до США вирушить і збірна Warrior Games».

На шляху до Великої Британії українські спортсмени відвідали могили своїх побратимів – Дмитра Олійника (учасника збірної) та Дмитра Сидорука (тренера зі стрільби з луку), які загинули, захищаючи Україну, під час повномасштабного вторгнення рф.

Уже з 15 липня розпочнуться інтенсивні тренування за індивідуальними та командними видами спорту.

Додідково. Warrior Games (Ігри Воїнів) – це міжнародний спортивно-реабілітаційний захід для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення, травми чи захворювання під час виконання службових обов’язків у зоні бойових дій. Захід організовує Міністерство оборони США з 2010 року у 12 адаптивних видах спорту: стрільба з лука, гольф, кульова стрільба, легка атлетика, велоспорт, плавання, веслування на тренажерах, баскетбол на візках, регбі на візках, пауерліфтинг, волейбол сидячи.