Україна отримала запрошення для участі в Warrior Games

Відповідний лист надійшов на ім'я міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної від імені армії Сполучених Штатів Америки, яка є організатором проведення Warrior Games (Ігор воїнів) – спортивних змагань для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення або хвороби під час виконання бойових завдань.

Вперше Ігри воїнів були проведені у 2010 році, участь у них беруть військовослужбовці та ветерани військової служби США і країн-партнерів. Наразі Мінветеранів спільно з Міністерством оборони України і Міністерством закордонних справ України докладає зусиль до того, щоб національна збірна України вперше взяла участь у змаганнях.

«Жодна країна світу протягом 21 століття  не зазнавала такої жорсткої агресії як зазнає зараз Україна від російських окупантів, –  зазначила  Юлія Лапутіна. –  Запрошення на Ігри воїнів є визнанням героїзму наших Захисників і Захисниць і  послужить способом покращення відновлення та реабілітації поранених воїнів, забезпечуючи їм можливість занять адаптивними видами спорту.  Держава має стати модератором у процесі комплексного розвитку ветеранського спорту в Україні, адже спорт є однією із головних складових адаптації ветеранів у суспільстві та мирному житті. Саме тому Мінветеранів приділяє особливу увагу цьому напрямку».

Зазначимо, що напередодні міністр у справах ветеранів України провела онлайн зустріч із командою національної збірної Warriors Games, більшість учасників якої наразі захищають Україну на фронті. Юлія Лапутіна підкреслила, що на міжнародній арені ветеранський спорт є одним із потужних інструментів дипломатії нашої країни. Він демонструє світові не лише силу і міць українських Воїнів, Захисників й Захисниць, а й доносить до побратимів з інших країн та їхніх урядів правдиву інформацію про російсько-українську війну та про підтримку, яка так необхідна Україні для протистояння російській збройній агресії.

Довідково. Цьогоріч Ігри воїнів відбудуться у спортивному комплексі ESPN Wide World of Sports на курорті Walt Disney поблизу Орландо, штат Флорида, з 16 по 29 серпня 2022 року. Кожна команда може виставити до 40 спортсменів.

Учасники Ігор воїнів змагатимуться в адаптивних спортивних змаганнях, таких як баскетбол на інвалідних візках, їзда на велосипеді, веслування в приміщенні та регбі на інвалідних візках тощо. Участь в Іграх воїнів є кульмінацією участі в адаптивній спортивній програмі та демонструє неймовірний потенціал поранених воїнів у спортивних змаганнях.

Нагадаємо, що 13 по 17 вересня 2021 року відбулися перші Віртуальні військові змагання з адаптивних видів спорту як альтернатива Warrior Games в умовах карантинних обмежень. Захід був організований за підтримки Армії США у зв’язку з перенесенням міжнародних спортивних змагань «Ігри Воїнів». Участь у змаганнях взяли всі роди військ США та збірна України з Warrior Games. Українські ветерани та ветеранки вибороли 49 медалей.