“Хорватія передала Мінветеранів свої правові напрацювання щодо захисту ветеранів. Цей практичний досвід буде використано в Україні”, – Юлія Лапутіна

Міністерство у справах ветеранів України отримало від Міністерства у справах хорватських захисників (Республіка Хорватія) перекладену українською мовою законодавчу базу щодо соціальної підтримки ветеранів і розвитку ветеранської політики у Хорватії. Вона буде використана Мінветеранів під час розробки та впровадження державної ветеранської політики в Україні. Зокрема, врахована при розробці нормативно-правової бази щодо системи переходу від військової кар'єри до цивільного життя. 

Про це повідомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. 

Вона зазначила, що Хорватія створила одну з найкращих у світі моделей соціального захисту ветеранів війни та їхньої реінтеграції у мирне життя, накопичила значний досвід ефективної реалізації державної ветеранської політики. Адже через війну за незалежність у 1991-1995 роках пройшло майже все доросле чоловіче населення цієї європейської країни. Тому хорватський досвід турботи про ветеранів може виявитися найбільш прикладним для України.

“Досвід Хорватії є надзвичайно цінним і корисним для України в умовах супротиву повномасштабній збройній агресії рф проти нашої країни. Особливо з огляду на значну кількість ветеранів та членів їхніх сімей, якими держава опікується зараз та буде забезпечувати соціальний захист, медичну та психологічну підтримку після перемоги, – зазначила Юлія Лапутіна. – Завдяки нашим партнерським стосункам з урядом Хорватії ми отримали нормативно-правові акти, практичні матеріали, вони будуть ретельно вивчені фахівцями Мінветеранів та використані у розробці та реалізації державної ветеранської політики”.

Йдеться про законодавчі напрацювання і практичний досвід у сферах забезпечення прав та інтересів ветеранів війни та членів їхніх сімей, у наданні психологічної підтримки, перенавчанні й працевлаштуванні, сприянні у започаткування власної справи, підвищенні конкурентоспроможності ветеранів на ринку праці. А також щодо забезпечення житлом. 

Юлія Лапутіна наголосила, що передача хорватською стороною своїх правових напрацювань щодо ветеранів стала можливою завдяки домовленостям та плідній взаємодії між урядовцями обох країн, а також укладеному Меморандуму про співробітництво між Міністерством у справах ветеранів України та Міністерством у справах хорватських захисників. Крім того, досвід Хорватії як країни-члена Європейського Союзу вкрай важливий для реалізації євроінтеграційних реформ нашої держави.

“Наразі Україна – країна Захисників та Захисниць. Після здобуття нами військової перемоги в нашій країні буде не менш важливий другий фронт – економічний – з відновлення країни. Саме тому Мінветеранів спільно з нашими міністерствами та силовими відомствами вже сьогодні розробляє  дієву систему переходу від військової кар'єри до цивільного життя, щоб забезпечити українських Захисників і Захисниць сучасними  інструментами для інтеграції в економіку та громади. Маємо створити всі належні умови для цього з урахуванням передового світового досвіду. Тому ми високо цінуємо допомогу наших хорватських партнерів та друзів в умовах війни та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю. Також висловлюємо нашу вдячність Посольству Республіки Хорватія в Україні за всебічну підтримку і допомогу”, – підкреслила Юлія Лапутіна.

Довідково.

Міністерство у справах хорватських захисників спільно з Посольством Республіки Хорватія в Україні завершило й передало Мінветеранів переклад українською мовою базових нормативних актів про підтримку хорватських захисників:

  • Закон про хорватських ветеранів Вітчизняної війни та членів їхніх сімей;
  • Закон про цивільних осіб, які постраждали внаслідок Вітчизняної війни;
  • Закон про фонд хорватських ветеранів Вітчизняної війни та членів їхніх сімей;
  • Закон про осіб, зниклих безвісти під час Вітчизняної війни;
  • Національна програма психосоціальної та медичної допомоги учасникам та особам, які постраждали внаслідок Вітчизняної війни, другої світової війни та тим, хто повернувся з миротворчих місій;
  • Програма професійної підготовки та працевлаштування хорватських ветеранів і членів їхніх сімей  на період з 2021 до 2023 року