Юлія Лапутіна та Посол Литовської Республіки в Україні обговорили залучення литовської допомоги та сприяння інтеграції ветеранів у мирне життя

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом щодо поглиблення співробітництва між нашими країнами з ветеранських питань. 

У заході також взяли участь аташе Посольства Литовської Республіки в Україні з питань оборони Дарюс Адомайтіс, заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко, представники профільних підрозділів Міністерства.

Під час зустрічі обговорено можливості залучення литовського досвіду та експертів до створення в Україні ефективної системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, а також інноваційної системи медичної і психологічної реабілітації.

На початку зустрічі Юлія Лапутіна привітала Вальдемараса Сарапінаса в Мінветеранів та висловила вдячність всьому литовському народу, Уряду Литви за потужну підтримку незалежності та територіальної цілісності України, а також масштабну гуманітарну, технічну й фінансову допомогу, яка надається нашій країні з першого дня повномасштабної агресії рф.

“Навряд чи можна знайти бодай одне питання, з якого Литовська Республіка не висловила чіткої та непохитної політичної підтримки Україні у цій кривавій війні, розв'язаній російським агресором. Солідарність з Україною та її народом, яку усіляко демонструє литовське суспільство, просто вражає! Вона вже стала прикладом для наслідування громадськістю інших держав світу. Ми безмежно вдячні вам за все, що ви робите для України! Це дійсно надихає і переконує нас, що весь цивілізований світ на нашій стороні. Разом переможемо!”, – сказала очільниця Мінветеранів.

Юлія Лапутіна наголосила, що українські Захисники і Захисниці після нашої перемоги мають стати рушійною силою для відновлення країни та зміцнення національної стійкості. Саме тому Мінветеранів вже сьогодні розробляє дієву систему переходу від військової кар'єри до цивільного життя, щоб забезпечити українських Воїнів сучасними  інструментами для інтеграції в економіку та громади. 

“Ми розглядаємо систему реінтеграції ветеранів у мирне життя як один із важливих аспектів зміцнення національної безпеки України. Людина має отримувати все необхідне для того, щоб інтегруватися у суспільство й розвивати економіку. Це будуть “Воїни відновлення”, – наголосила міністр, зазначивши, що саме Мінветеранів є ключовим відомством, яке формує, реалізовує та координує державну ветеранську політику, а також відповідає за інтеграцію військовослужбовців у цивільне життя після завершення служби. 

Також Юлія Лапутіна поінформувала пана Посла про важливі проєкти, які Міністерство реалізує у сфері медичного та ментального здоров’я ветеранів. Зокрема про ініційовану відбудову зруйнованого російськими загарбниками Центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належить Міністерству.

У закладі буде надаватися кваліфікована допомога за стандартами провідних країн світу, а також вивчатимуться феномени нелюдськості та геноциду, до яких вдалася російська армія по відношенню до українського народу. Міністр продемонструвала розроблений проєкт Центру та запропонувала литовскій стороні взяти участь у сприянні залучення фінансової допомоги для його побудови.

Також Юлія Лапутіна поінформувала про “Український ветеранський фонд”, що працює при Мінветеранів. Ним підготовлені та вже реалізуються програми з підтримки ветеранів та членів їхніх сімей. Зокрема, з мікрофінансування ветеранського підприємництва, фандрейзингу для ветеранських проєктів, “гарячої лінії” кризової допомоги й підтримки для ветеранів та їхніх родин. 

Надзвичайний та Повноважний Посол Вальдемарас Сарапінас висловив вдячність Юлії Лапутіній за зустріч та інформування про ініціативи і проєкти Мінветеранів. Він відзначив про зацікавленість Посольства всіляко поглиблювати співпрацю з ветеранських питань, зокрема, щодо медико-психологічної реабілітації ветеранів, переходу з військової кар’єри до цивільного життя, розробки та впровадження відповідних програм.

Дипломат наголосив, що Посольство Литовської Республіки в Україні ретельно вивчить запропоновані проєкти щодо можливість участі в них литовської сторони. Також Вальдемарас Сарапінас запевнив у подальшій всебічній підтримці нашої країни та українського народу від литовського Уряду у боротьбі проти російськими загарбниками. “Підтримували і будемо всіляко підтримувати Україну! Ми з вами до кінця!”, – резюмував пан Посол.