Юлія Лапутіна у Краматорську провела дискусію про основи інформаційної безпеки зі студентами вишів Донеччини

Під час робочої поїздки на Донеччину міністр у справах ветеранів України, член Ради національної безпеки і оборони України Юлія Лапутіна провела дискусію з науковою спільнотою та студентами провідних закладів вищої освіти на тему «Основи інформаційної безпеки».

Зустріч відбулася у місті Краматорськ. Участь у ній взяли представники структурних підрозділів Донецької облдержадміністрації, викладачі та студенти закладів вищої освіти Донбаської державної машинобудівної академії, Донбаської національної академії будівництва і архітектури, Донбаського державного педагогічного університету, Горлівського інституту іноземних мов, а також ветерани – представники ГО «На лінії розмежування» та Центру ветеранів АТО та їх сімей «Поруч». 

«Сьогодні кожного хвилює питання – що буде далі? Ми вже знаємо, як опікуватися безпековими та життєвими питаннями в умовах війни. Однак у теперішній ситуації така зустріч дуже важлива для нас, адже ми всі разом маємо вчитися вибудовувати життя в нових умовах», – сказала Юлія Лапутіна.

Міністр у справах ветеранів України зазначила, що передбачити подальші дії Росії можна, проаналізувавши її минулі кроки.

«Росія відрізняється від решти держав однією рисою – логікою її сприйняти неможливо. Для того, щоб дізнатися, що буде далі, потрібно шукати факти серед історичних процесів та аналітичних досліджень, які відбувалися протягом всього цього періоду, визначали роль України у сучасній історії та роль держави-агресора. Я багато років працюю у безпековій сфері і скажу, що неодноразово, ще від здобуття Незалежності Україною, ми вказували на потенційні загрози, що існують з боку РФ, яка тоді ще не артикулювала своїх істинних намірів», – зазначила Юлія Лапутіна.

Вона прочитала лекцію, під час якої розповіла про агресивні імперські дії РФ до України та інших держав, наративи російських доктрин та філософій, які спрямовані на утиск інтересів інших народів. Також Юлія Лапутіна зазначила, що країна-агресор використовує як зброю кібератаки, розповсюдження фейків, застосування агентів впливу – псевдолідерів громадської думки – всередині країни.

Після завершення лекції учасники зустрічі висловили власні думки на тему інформаційної безпеки та поставили свої запитання міністерці у справах ветеранів України.

«На мій погляд, сьогодні відбулася дуже важлива зустріч з молоддю Донеччини. До неї долучилася чимала аудиторія онлайн. Для студентства сьогодні дуже важливо знати правду – що відбувається? Які плани та наміри має Російська Федерація? Щоб ми були озброєні і завчасно сформували заходи протидії. Сьогодні ми розповідали про те, який шлях зараз має Україна, що вона має зробити для того, щоб захистити себе, а також – що може зробити кожен українець для того, щоб протидіяти ворогу, як спільними зусиллями ми можемо досягти національної стійкості. Ми аналізували та дискутували, і мені приємно, що аудиторія була досить активна», – заявила після дискусії Юлія Лапутіна.