Юлія Лапутіна обговорила стратегічну співпрацю з підтримки ветеранських політик з Радником Посольства Великої Британії в Україні

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела зустріч з Радником з питань запобігання конфліктів Посольства Великої Британії в Україні Домініком-Гайдн Брейтвейтом та менеджеркою програм Посольства Великої Британії в Україні Наталією Василюк щодо стратегічної співпраці проєктів у межах впровадження програми переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

У заході також взяли участь заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний, радники міністра та керівники профільних директоратів Мінветеранів.

Нагадаємо, що за підсумками зустрічі Юлії Лапутіної з Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс на початку року, Рада з питань стратегії Посольства затвердила рішення про надання підтримки Мінветеранів у двох напрямах – розробці довгострокового стратегічного підходу до розвитку цілісної програми переходу від військової кар’єри до цивільного життя, а також у реалізації проєктів на підтримку та заохочення позитивної участі та адвокації ветеранів на місцевому та національному рівнях.  

На початку зустрічі Юлія Лапутіна привітала Домініка-Гайдн Брейтвейта в Мінветеранів та висловила йому вдячність за підтримку ініціатив міністерства та за допомогу, яку Велика Британія надає Україні. Адже Домінік-Гайдн Брейтвейт є членом створеної при Мінветеранів секторальної робочої групи «Соціальний захист ветеранів» та обраний до складу Наглядової ради державної установи – Українського ветеранського фонду.

«Серед пріоритетних завдань, яким Мінветеранів наразі приділяє особливу увагу, – перехід ветеранів війни з військової кар’єри до цивільного життя, забезпечення житлом захисників, розробка та впровадження системи інформаційних сервісів, – наголосила Юлія Лапутіна. – Також один з важливих напрямів – запровадження Українського ветеранського фонду, який запрацює з 2022 року. Він дасть змогу значно розширити спектр можливостей фінансування та технічної підтримки ветеранських програм – будівництво житла, сприяння ветеранському підприємництву, медико-психологічна реабілітація – та додасть прозорості всім процедурам. Зокрема, й щодо залучення та розподілу допомоги від наших міжнародних партнерів. Ми щиро вдячні вам за активну участь у допомозі та сприянні реалізації ветеранської політики в Україні».

«Моє актуальне завдання – зробити стратегічний фокус на основних напрямках співпраці там, де міжнародна технічна допомога може мати найбільший ефект, – зазначив Домінік-Гайдн Брейтвейт. – І завдяки цій інституційній підтримці ми зможемо впровадити стійкі довготривалі проєкти, які матимуть значний резонанс для ветеранської політики».

На його думку, слід сконцентрувати увагу на розвитку ветеранської політики на місцевому рівні в контексті децентралізації, а також на розробці ефективного алгоритму переходу з військової кар’єри до цивільного життя. 

«Я повністю підтримую наміри Мінветеранів об’єднати зусилля у цьому напряму», – наголосив Радник з питань запобігання конфліктів Посольства Великої Британії в Україні.

У свою чергу Юлія Лапутіна зазначила глобальну зміну підходів, що стосуються роботи з українськими Захисниками і Захисницями, які повертаються з фронту. За її словами, Міністерство дуже зацікавлене у стратегічній та довгостроковій співпраці з британською стороною у всіх проєктах, які стосуються програми переходу від військової кар’єри до цивільного життя, забезпечення прав та інтересів українських ветеранів.

Очільниця Мінветеранів також поінформувала Домініка-Гайдн Брейтвейта про десять стратегічних напрямів роботи міністерства, які лягли в основу «Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік». Зокрема, про розробку Державної стратегії підвищення рівня конкурентоспроможності захисників України на ринку праці та сприяння підприємницьким ініціативам ветеранів війни «Захист, розвиток, добробут», розвиток ветеранського спорту, впровадження Системи інформаційних сервісів «е-Ветеран», відновлення здоров’я захисників, постраждалих учасників Революції Гідності та членів їхніх родин.

Від імені Міністерства та всієї ветеранської спільноти Юлія Лапутіна висловила вдячність Домініку-Гайдн Брейтвейту за продуктивну зустріч та можливості стратегічної і довгострокової співпраці у підтримці українських захисників та реалізації ветеранської політики в Україні.