Юлія Лапутіна: «На часі закріплення на конституційному рівні гарантій соціального захисту захисників, членів їх родин та родин загиблих воїнів"

Про це вона заявила  під час телемосту за участі ветеранів,  волонтерів України “Від Конституції Пилипа Орлика до Конституції України”.

«Вже зараз у сучасній українській історії ми маємо майже 500 тис. захисників, які  стали на захист держави в  період російської збройної  агресії. Всі вони свідомі громадяни своєї держави,  і я сподіваюся, що настане час, коли на Конституційному рівні будуть закріплені гарантії соціального захисту ветеранів, членів родин загиблих, зниклих безвісти під час участі у бойових діях на захист України, героїв Небесної сотні та їх родин», - сказала Юлія Лапутіна.

У телемості, організованому Мінветеранів, взяли  участь  представники відомства, історики, науковці, дослідники з числа ветеранів та волонтерів з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Чернігівської областей та м. Київ.

Юлія Лапутіна відзначила,  що до визнання незалежної держави Україна йшла віками, але коли є національна ідентичність,  воля нації та єдність - це відбувається.

«Обговорення у ветеранському та волонтерському середовищі процесів державотворення питання громадянської ідентичності захисту української мови, це саме те – що творить нас і як націю, і як державу. Саме те, що допомагає стати нам сильнішими у протидії російської агресії. Шлях  України є неухильним  -  європейським, євроатлантичним, з демократичними цінностями та громадянською ідентичністю. Пишаюся тим, що серед захисників України   багато  хто  має відповідну освіту, історичну, політологічну, наукові ступені та є висококваліфікованими експертами у галузі державотворення», - зазначила міністр.

Юлія Лапутіна також відзначила, що  інформаційна підтримка ветерана не менш важлива, ніж проблема соціальної підтримки,  соціального захисту.

«Ми ведемо переговори  із продюсерськими компаніями щодо створення низки фільмів на ветеранську тематику. Але це має бути системна державна політика, тому ми  в процесі створення Українського ветеранського фонду, який буде державною установою, який під державні гарантії буде залучати прозорим шляхом кошти іноземних та національних донорів», - розповіла міністр у справах ветеранів.  

За словами міністра, правда є найбільш продуктивною зброєю в інформаційній війні. І Україні потрібно активно продукувати у просторі свої сенси, свої наративи й свої цінності.


Related Articles