Військові поховання мають бути належно облаштовані та стати частиною національно-патріотичного виховання

Тимчасово невстановлений воїн, який загинув під час бою 5 вересня 2014-ого в районі селища Весела гора на околиці Луганщини, коли бойовики влаштували засідку. Хлопець з Луганська, який виїхав з окупованого міста, прихопивши сім‘ю, записався до військкомату та вже в складі збройних сил пішов відвойовувати рідне місто, але в 2014-ому загинув. Місцевий хлопчина, чия мрія здійснилась, він став морпіхом і якого поцілив ворожий снайпер у 2017-ому - вони поховані на кладовищі Старобільська. 

Перших військових тут, поруч із міським кладовищем, поховали восени 2014-ого, всіх як тимчасово невстановлених. 

«Згодом більшість, після експертизи ДНК, були опізнані та перепоховані. Разом з тим, з‘явились нові могили. Наразі тут знаходиться 17 могил, 12 з них досі вважаються тимчасово невстановленими», - розповів член Ради ветеранів при Міністерстві Володимир Правенький. 

Вшанувала пам‘ять полеглих воїнів очільниця Мінветеранів Оксана Коляда. Разом з ветеранами вона відвідала кладовище, аби покласти квіти, а також обговорити болючі питання, пов‘язані з ним. 

Наразі територія на якій розташовані поховання військових, офіційно не є територією кладовища, земля належить лісгоспу. Крім того, облаштування могил, хрестів, догляд за ними всі ці роки лежить на плечах самих ветеранів та волонтерів. 

Разом з тим, їхніми силами тут вже почали встановлювати капличку. 

Міністр взяла на особистий контроль питання передачі земельної ділянки до власності громади та відповідного облаштування кладовища.

«Один з пріоритетних напрямків Мінветеранів - це вшанування пам’яті полеглих захисників, ми маємо розробити програму та затвердити церемоніал поховання, це стосується як великих військових кладовищ, так і окремих могил. Церемоніал має  бути закріплений на законодавчому рівні. І над цим зараз працює наш профільний заступник Міністра Олександр Терещенко», - зазначила Оксана Коляда.