В новому законопроєкті про соціальний і правовий захист осіб, незаконно позбавлених волі у результаті військової агресії проти України будуть враховані інтереси не лише військовополонених, а й цивільних осіб

На цьому наголосила Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда під час зустрічі зі звільненими з полону та родичами цивільних осіб, які досі позбавлені особистої свободи.

На зустрічі також були представники громадських організацій, які займаються розробкою та доопрацюванням законопроєкту про соціальний і правовий захист осіб, незаконно позбавлених волі у результаті військової агресії проти України, який незабаром буде переданий на реєстрацію до Верховної Ради України. 


«Наразі, ви всі ще можете долучитись до розробки цього законопроєкту, аби ми спільно напрацювали оптимальну робочу модель закону. У тексті проєкту закону пропонується гарантувати медичну, психологічну реабілітацію для звільнених військовополонених, осіб, позбавлених свободи з політичних мотивів та заручників внаслідок збройної агресії проти України. Детальна програма реабілітаційних заходів, список медичних закладів, механізм надання такої допомоги будуть передбачені у підзаконних актах, розроблених пізніше», - розповіла Оксана Коляда

Член робочої групи, Керівник ГО «Об'єднання родичів політв'язнів Кремля » Ігор Котелянець зазначив, що запропонований законопроєкт має універсальний характер і поширюється на будь-які випадки позбавлення особистої свободи осіб внаслідок агресії проти України. 

Міністр Оксана Коляда нагадала, що вчора були внесені зміни до порядку використання коштів на допомогу полоненим та їхнім сім’ям. Ті, хто перебуває в полоні незаконних збройних формувань, окупаційної адміністрації, Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України та/або території Російської Федерації у зв’язку з громадською або політичною діяльністю, а також родичі тих, хто досі перебуває в полоні зможуть звернутися по грошову допомогу не лише один раз (як передбачено нині), а звертатись щороку. Тож, вона закликала тих, хто має відповідні документи подавати їх на розгляд комісії. 

Нагадаємо 9 листопада відбулась публічна презентація тексту законопроєкту та його публічне обговорення.

Related Articles