портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Уряд схвалив зміни до законодавства щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня

опубліковано 28 липня 2021 року 15:04

Кабінет Міністрів на черговому засіданні схвалив розроблений Міністерством у справах ветеранів України проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня».

Ним пропонується внести зміни до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», визначивши розмір грошової допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога.

Зокрема, пропонується встановити щорічну разову грошову допомогу до 5 травня у таких розмірах:

учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, – 85 %;

особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин I групи – 255 %, II групи – 225 %, III групи – 195 %;

членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 55 %;

учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 35 %.

осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною – 255 %.

«Розроблений Мінветеранів на виконання доручення Прем’єр-міністра України проєкт закону покликаний встановити на законодавчому рівні збалансовані щодо показників бюджету розміри цієї грошової допомоги. Це дозволить уникнути блокування Державною виконавчою службою рахунків органів соціального захисту населення, які, окрім виплати разової грошової допомоги до 5 травня, проводять ряд інших соціальних виплат  для захисників України. Дякую Уряду за підтримку даного законопроєкту і, сподіваюся, що невдовзі його буде винесено на розгляд парламенту та ухвалено», - зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Реалізація акта здійснюватиметься за рахунок і в межах коштів, передбачених Мінсоцполітики на виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня.

Довідково. В Україні перебуває на обліку 938 847 отримувачів щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Зокрема: 

Учасників бойових дій – 446 348;

Осіб з інвалідністю в наслідок війни:

І групи – 17 470;

ІІ групи – 53 220;

ІІІ групи – 42 106;

Членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни – 136 136;

Осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 14. 

Згідно із Законом України “Про Державний бюджет України на 2021 рік”  на виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня передбачено видатки в обсязі 1 382 540,6 тис. гривень. 

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлено в розмірі 1 769 гривень. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux