У Мінветеранів визначили пріоритетні напрямки роботи на 2022 рік

У четвер, 30 грудня, відбулася онлайн-нарада керівництва та представників територіальних відділів Міністерства у справах ветеранів України.

Під час зустрічі були підбиті підсумки роботи Міністерства у 2021 році, а також визначені основні напрями роботи на наступний рік.

«Цього року за підтримки Президента України, Прем’єр-міністра та Уряду нам вдалося значно просунутися у вирішенні питання житлового забезпечення ветеранів, – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. – Вже у 2022 році буде реалізовано 5,5 млрд гривень субвенцій в обласні бюджети на придбання квартир для 4 тисяч Захисників та членів їхніх родин, серед яких, зокрема, учасники бойових дій – переселенці».

«У наступному році Мінветеранів має працювати не тільки з центральними органами влади, а й на місцях, щоб використання коштів було прозорим», – таке завдання поставила Юлія Лапутіна представникам територіальних відділів Мінветеранів.

Міністр зазначила, що у 2022 році запрацює державна установа Український ветеранський фонд. Юлія Лапутіна акцентувала на тому, що територіальні відділи Міністерства мають працювати з ветеранами у своїх областях, щоб підтримати їхні підприємницькі ініціативи, висвітлювати успішні історії та демонструвати, що українські Захисники – лідери, які розвивають власний бізнес, громаду, суспільство та державу.

«Дуже важливі напрямки Мінветеранів – розвиток ветеранського бізнесу та цифровізація ветеранських послуг. Вже наступного року повноцінно запрацює Єдиний державний реєстр ветеранів війни, який стане основою для ветеранських сервісів, та онлайн-платформа G2VEI», – підкреслила Юлія Лапутіна.  

Також міністр наголосила на тому, що ветеранська політика потребує нових інструментів реалізації. За словами Юлії Лапутіної, регіональні представництва відомства мають стати сервісноорієнтованими, отримали реальні повноваження. Їхній реалізації зокрема сприятиме реформа державної служби, яка стартує у 2022 році.

Заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко розповів про завдання, які покладені на Міністерство у 2022 році. Так, Мінветеранів має розробити та затвердити Стратегію розвитку ветеранської політики до 2024 року, проєкт акту Стратегії розвитку ветеранського бізнесу до 2030 року. Також наступного року продовжуватиметься робота над підготовкою змін щодо підвищення рівня фахової перекваліфікації ветеранів та розробкою системи надання послуг з медичної і психологічної реабілітації, професійної адаптації, розвитку ветеранського спорту.

«Наступний рік буде роком формування системи психологічної реабілітації та медичного забезпечення ветеранів, – сказала Юлія Лапутіна. – У 2023 році Укахом Президента України передбачено створення сучасних реабілітаційних центрів у кожній області, де надаватимуть послуги військовослужбовцям і ветеранам. І саме Мінветеранів має промоніторити всі діючі реабілітаційні центри в областях, оцінити їхні можливості та створити «дорожню карту» системи медичної та психологічної реабілітації».