Психологічну допомогу за новим механізмом отримали 5300 Захисників та членів їхніх родин, – Юлія Лапутіна

Міністерство у справах ветеранів України долучене до розбудови системи психологічної реабілітації у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Так, за ініціативи Мінветеранів з липня 2022 року психологічна допомога Захисникам і Захисницям, членам їхніх родин та сім’ям полеглих Воїнів надається за зміненим механізмом. Станом на сьогодні з Мінветеранів законтрактувалися майже 40 медичних закладів, а комплекс психологічних послуг отримали 5300 людей.

Про це під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів розповіла міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

«Ми маємо забезпечити наших Захисників і Захисниць сучасною психологічною реабілітацією, – пояснила Юлія Лапутіна. – Мінветеранів запропонувало сучасний механізм надання реабілітаційних психологічних послуг. Зараз, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, з нами напряму контрактуються заклади охорони здоров’я, зокрема й комунальні, які мають мультидисциплінарні команди з числа психіатра, психоневролога і двох психологів. Коли до закладу потрапляють військовослужбовці, вони отримують скринінг і відповідно психологічну допомогу. Відтак, нами надано вже понад 5300 послуг з психологічної реабілітації людям, які відновлюють своє здоров’я у закладах охорони здоров’я і реабілітації».

Очільниця Мінветеранів також наголосила, що необхідно поширювати практику «Захисник – Захиснику» – коли допомогу ветерану надає побратим, який отримав відповідну кваліфікацію.

«Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України щодо обговорення всередині  Уряду перспектив розвитку ветеранської політики ми проводимо комунікацію з дотичними міністерствами. Так, з Міністерством освіти і науки ми порушували питання стосовно навчання та перепідготовки психологів. Але не просто соціальних психологів, а саме клінічних психологів, які вміють працювати з травмою», – наголосила Юлія Лапутіна.