Президент Володимир Зеленський та в.о. Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун відкрили відновлений Центр соціально-психологічної реабілітації у Бородянці

Сьогодні у другу річницю звільнення Київської області від російських окупантів Президент України Володимир Зеленський та виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун відкрили відновлений Центр соціально-психологічної реабілітації у Бородянці. В березні 2022 року Центр був майже вщент зруйнований збройними силами рф внаслідок прямого влучення танкового снаряду.

Відбудова реабілітаційного центру почалася у грудні 2022 року і наприкінці березня 2024 року він був введений в експлуатацію. Вартість проєкту склала понад 300 млн грн бюджетних коштів. Крім того, Володимир Зеленський передав на відновлення Центру 100 тис. доларів, яку отримав із присудженням медалі Свободи.

Бородянський центр спеціалізуватиметься на психологічній, соціальній підтримці, фізкультурно-спортивній реабілітації ветеранів і членів їх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць.

За словами Олександра Порхуна, пріоритетами Центру, як і нової ветеранської політики, є повернення ветеранів до активного суспільного життя, відновлення та підтримка психічного й фізичного здоров’я, впровадження інноваційних форм допомоги, юридичний супровід.

“Мінветеранів напрацювало концепцію розвитку Центру. Реабілітація ветеранів через спорт, психолого-соціальний супровід – це одні з перших і ключових напрямів, що сьогодні потребують ветерани, члени їх сімей та родини загиблих Героїв. Це, зокрема, і запит ветеранської спільноти. А далі ми говоримо про розвиток, тому саме Центр розглядається і як база підтримки ветеранського підприємництва. Плануємо організувати бізнес-тренінги, послуги з кар’єрного консультування, надавати юридичну допомогу”, – наголосив Олександр Порхун.

Центр соціально-психологічної реабілітації використовуватиме сучасні методи психотерапії та фізкультурно-спортивної реабілітації з високою доказовою базою відповідно до міжнародних протоколів. Тут передбачені послуги індивідуального консультування, групової терапії та групи підтримк”, сімейне консультування. Вже обладнані кімнати ерго-, арт- та кріотерапії, а також віртуальної реальності, що допомагатимуть долати наслідки бойової травми.

Всі послуги для ветеранів, членів їх сімей та родин загиблих Захисників та Захисниць будуть безплатними.

Наші хлопці й дівчата, які приходять сюди, отримуватимуть фахову допомогу. Дуже приємно, що це сучасний центр. Команда працюватиме над тим, щоб тут після остаточного відкриття було більше фахівців. Це правильний початок і правильний сигнал для всіх областей – знаходити можливості, шукати гроші на реабілітацію”, – зазначив Президент.

Володимир Зеленський також наголосив, що поряд із будівництвом центрів реабілітації також треба розширювати мережу відділень для відновлення ветеранів у обласних лікарнях. Але це залежить не тільки від Мінветеранів, а й від Міністерства охорони здоров’я, місцевої влади.


Центр обладнано дев’ятьма готельними номерами для амбулаторного перебування. Центр вже відвідали перші ветеранів. Курс реабілітації проходять 6 учасників бойових дій, двоє з яких – з сім’ями.  

Планується, що за рік центр прийматиме в середньому понад дві тисячі ветеранів.