Олександр Терещенко: Коли ми прощаємося з захисником, всі повинні розуміти, що пішов з життя герой, який боровся за свою країну.

Заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олександр Терещенко розповів про розроблений Мінветеранів Церемоніал поховання загиблих героїв під час стратегічної зустрічі по виробленню Візії Вшанування пам’яті «Що таке пам’ятати».

«Протягом довгого проміжку часу Радянський Союз створював українцям штучну пам’ять. Тому, зараз суспільство має осягнути свою ідентичність, зокрема і  в контексті вшанування власних героїв. Сум за загиблими бійцями має бути поєднаним з гордістю. Адже, коли ми прощаємося з захисником, всі повинні розуміти, що пішов з життя герой, який боровся за свою країну», - розповів Олександр Терещенко.

На стратегічній зустрічі він розповів про суть Церемоніалу, який був розроблений спільно з Інститутом Національної пам’яті. При розробці уніфікованого Церемоніалу використовувались дослідження  козацьких традиції, досвід українських повстанців, а також було враховано кращий міжнародний досвід, зокрема Сполучених Штатів Америки.

Крім того, Олександр Терещенко розповів про план створення національного меморіального кладовища, над яким працюють в Мінветеранів. Так група ветеранів-спеціалістів, за програмою американського Уряду, незабаром поїде до США вивчати їхній досвід ритуалів вшанування та поховання.

Учасники панельної дискусії наголосили на потребі відходу від радянської концепції «невідомого солдата» та колишніх стандартних практик.

В рамках стратегічної зустрічі були заслухані презентації напрацювань у сфері вшанування пам’яті загиблих військовослужбовців. А також ті, хто втратив своїх близьких в російсько-українській війні поділилися власним досвідом та переживаннями.

Related Articles