Оксана Коляда: Санкції – це лише один із елементів довгострокової реінтеграції окупованих територій

На переконання Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксани Коляди, головне завдання введення санкцій - робити токсичним кожного, хто порушує права людей в окупації та сприяє діям РФ.

Про це вона заявила під час свого виступу на Форумі присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації «Age of Crimea».

«Санкції – це лише один із елементів довгострокової реінтеграції окупованих територій. Їх головне завдання - робити токсичним кожного, хто порушує права людей в окупації та сприяє діям РФ. Насамперед мова іде про тих, хто організовував і проводив фейкові вибори, видавав російські паспорти, був залучений до будівництва Керченського мосту, постачав товари та надавав послуги на військові об’єкти РФ, незаконно проводив археологічні розкопки, переслідував українську та кримськотатарську ідентичність, закривав храми. Цей напрямок ми досить вдало координуємо із нашими партнерами - США, Канадою, країнами Євросоюзу», - розповіла Оксана Коляда.

За даними правозахисників у 2019 році на півострові зафіксовано 86 обшуків, 157 затримань, 194 допитів, опитувань, «бесід», 335 випадків арешту, 33 - винесені вироки щодо політв'язнів Криму, 252 - продовження строків тримання під вартою. Відомо про 578 випадків порушення прав на справедливий суд, 90 випадків - на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я, 69 - етапування політв'язнів.

За політичними та релігійними мотивами на півострові переслідується щонайменше 90 осіб. Їхня кількість постійно зростає. Серед них –журналісти Наріман Мемедемінов, Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Руслан Сулейманов, а також правозахисники Емір-Усеїн Куку та Сервер Мустафаєв та інші.
«Друзі, я звертаюсь до кожного з названих – знайте, ми чітко відстежуємо всі процеси, знаємо і пам’ятаємо про Вас. Все це обов’язково буде внесено до єдиного обвинувального акту на адресу агресора», - звернулась Міністр.

Вона також наголосила, що в центрі Українського Криму були і є інтереси людей та культурна ідентичність. В центрі мілітаризованого, вкраденого Криму – політичні інтереси, військова агресія, брязкання зброєю, обмеження свобод.

Related Articles