Мінветеранів розпочинає оформлення добровольцям статусів УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни та членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України

Йдеться про добровольців, які брали участь у збройному опорі ворогу, статуси інвалідів внаслідок війни для добровольців, які зазнали поранення під час бойових дій і статус члена родини загиблого Захисника чи Захисниці України для родичів таких добровольців. Міжвідомчою комісією для добровольців, які воювали від 2014 року до початку повномасштабного вторгнення росії, встановлено згадані статуси для приблизно 1800 осіб. Ретельний розгляд всіх матеріалів людини, яка подає документи до комісії, представниками декількох уповноважених органів максимально гарантує, що відповідні пільги та преференції не отримають випадкові персони, які не мають стосунку до добровольчого руху.

Про це розповів директор Департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів Руслан Приходько в ефірі «Військового телебачення України».

Це питання знову актуалізувалося, коли величезна кількість українців стали зі зброєю в руках до оборони Київщини, столиці, інших регіонів у перші тижні московської агресії, не маючи змоги формально долучитися до того чи іншого підрозділу наших Сил оборони. Те саме стосується резервістів першої черги, які не встигали прибути до своїх частин і певний час здійснювали збройний опір ворогу у форматі добровольчої військової активності. Тому період такої юридичної невизначеності призвів до того, що певна частина громадян загинула чи зазнала поранення у процесі збройного спротиву військам противника. Водночас, після звільнення північних регіонів України від окупанта не всі такі добровольці влилися у лави військових формувань, повернувшись у цивільне життя. Хоча більшість таки продовжила свою боротьбу уже у складі підрозділів Сил оборони.

І якраз ті громадяни, які як добровольці стали на захист України з 24 лютого по 25 березня 2022 року, а саме цей період визначено Законом, але потім не долучилися до ЗСУ або інших складових сектору безпеки та оборони, отримали право набути статусу учасника бойових дій, також родини загиблих Героїв змогли зафіксувати і свій статус.

Про нормотворчу роботу, яка дозволила розпочати процес надання пакету соціальних гарантій та пільг для таких категорій добровольців, що слід зробити претенденту на отримання статусу УБД й на які компенсації можуть розраховувати родичі загиблих добровольців і добровольці, які стали інвалідами унаслідок бойових дій та про інші аспекти окресленої проблематики розповів Руслан Приходько спеціально для «Військового телебачення України»

Повністю це інтерв’ю дивіться нижче.




Related Articles