Мінветеранів презентувало пілотний проєкт “Адмінсервіс “Ветеран" на “круглому столі” профільного парламентського Комітету

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів “круглий стіл” на тему: “Діяльність та державна підтримка установ, які надають соціальний захист ветеранам та їх родинам”.

Участь у заході взяли представники дотичних міністерств та відомств, обласних державних адміністрацій, ветеранських організацій та громадськості, народні депутати України.

Сторони обговорили, зокрема, питання створення системи переходу від військової кар'єри до цивільного життя, надання фахової психологічної допомоги, медичної реабілітації, залучення ветеранів до роботи в державному та публічному секторах, що пришвидшить якісне відновлення країни.

Начальник відділу з питань соціальної підтримки Департаменту соціального захисту Мінветеранів Олександр Курій презентував роботу Міністерства щодо законодавчого врегулювання питань соціального захисту ветеранів, членів їхніх сімей та родин полеглих Захисників і Захисниць. Також він поінформував про спрощення механізмів отримання гарантій, якими мають право скористатися категорії, що ними опікується Міністерство.

Олександр Курій наголосив, що Мінветеранів працює над модернізацією законодавства у сфері соцзахисту ветеранів і членів їхніх родин, щоб воно стало сучасним, зрозумілим і доступним.

Так, наразі триває робота над проєктом закону “Про основні засади державної ветеранської політики”. Ним на законодавчому рівні буде закріплено поняття “державна ветеранська політика” як окремий напрям державної політики. А також “система підтримки ветеранів” – як комплекс заходів, спрямованих на забезпечення основних прав ветеранів та мінімізацію впливу чинників, що знижують якість їхнього життя.

Для спрощення механізмів надання адмінпослуг ветеранам, членам їхніх сімей та родинам полеглих Воїнів фахівцями Мінветеранів розроблено пілотний проєкт “Адмінсервіс “Ветеран”. Він сприятиме підвищенню ефективності адміністрування ветеранських потреб, упорядкуванню процесу отримання ветераном послуг, які надаються на державному та місцевому рівнях.

“Адмінсервіс “Ветеран” уже успішно працює в територіальній громаді міста Житомир.

“На базі ЦНАПу створюється “єдине вікно” для ветеранів війни. До його роботи залучаються працівники, які пройшли навчання та обізнані у гарантіях, правах та можливостях для ветеранів, – розповів Олександр Курій. – При зверненні до “єдиного вікна” ветерани та члени їхніх родин можуть отримати вичерпну консультацію, подати заяву для отримання певних документів, а всі необхідні довідки запитуються спеціалістом “єдиного вікна” у відповідних реєстрах або органах, та долучаються до заяви автоматично”.

Як наголосив фахівець Мінветеранів, впровадження і у подальшому масштабування “Адмінсервісу “Ветеран” зменшить бюрократичні процедури, налагодить міжвідомчу співпрацю та комунікації всіх стейкхолдерів, що беруть участь у реалізації ветеранської політики.

Крім того, проєкт сприятиме підвищенню ефективності адміністрування прав та можливостей ветеранів, створенню сприятливого, доброзичливого мікроклімату для обслуговування наших Захисників та Захисниць, членів сімей полеглих воїнів.

Фото Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.


Related Articles