Ірина Фріз: Лише гідно вшановуючи пам’ять наших ветеранів ми зможемо відчувати себе єдиною нацією

Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз, під час свого візиту в США, ознайомилась з функціонуванням Національного кладовища на базі морської піхоти Збройних сил США «Квантико» та поспілкувалась з його Адміністрацією. Там розповіли, що займаються похованням військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок отриманих під час служби поранень, ветеранів та членів їхніх родин.В системі Міністерства у справах ветеранів США знаходиться 136 національних військових кладовищ. Фахівці, які займаються справою вшанування та поховання воїнів, намагаються досягти того, аби 95 відсотків ветеранів були поховані не більш ніж за 75 миль від рідного дому. Завдяки тому, що всі поховання обліковані, через спеціальну систему, можна дізнатися історію про кожного ветерана.

Церемоніал поховання військових забезпечує Міністерство оборони. Слід також зазначити, що не лише поховання, а й догляд за могилами відбувається за державний кошт.

Важливо зазначити, що 70 відсотків персоналу Національного кладовища «Квантико» – самі ветерани. Зокрема, багато тих, хто отримав інвалідність.

В США існує уніфікований надгробок, куди наносять інформацію про війни, в яких брав участь ветеран чи ветеранка, а також нагороди, отримані за час служби. Цей надгробок було затверджено в 1922 році.Незвичним є те, що ветерани та члени їхніх сімей можуть в он-лайн режимі, попередньо, заповнити форму, в якій будуть передбачені всі елементи поховання. Також члени сім’ї ветерана, за бажанням, можуть отримати Президентський сертифікат подяки – лист, за підписом Президента, з подякою за службу.

Досить важливим є й те, що всі національні військові кладовища використовуються для патріотичного виховання школярів. Спеціальні заняття для молоді проводять прямо на кладовищах.

«Лише гідно вшановуючи пам’ять наших ветеранів ми зможемо відчувати себе єдиною нацією!», - заявила Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз.





Related Articles