Гідний наших захисників, уніфікований ритуал поховання загиблих має бути впроваджений по всій Україні

Про це йшлося під час зустрічі, ініційованої Міністром ветеранів Іриною Фріз, з представниками силових структур, фахівцями Українського інституту національної пам’яті та радником заступника голови Адміністрації Президента Василем Павловим 

 «Пропоную створити робочу групу для обговорення алгоритму дій, що дозволить врегулювати питання, які пов’язані з церемоніалом поховання військовослужбовців, ветеранів. Ми маємо впровадити систему, яка передбачатиме чіткий механізм дій від порядку оповіщення до захоронення. Це питання для нас є пріоритетним, адже я маю багато звернень як від військовослужбовців, так і від ветеранів щодо необхідності процедурного врегулювання, яке б відповідало належному вшануванню пам’яті наших воїнів », - зазначила Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

За словами співробітника Українського інституту національної пам’яті Павла Подобєда проект церемоніалу для обговорення вже прописано. «Після його обговорення і погодження з усім зацікавленими сторонами, необхідно провести репетицію ритуалу. Після офіційного затвердження мають бути розроблені роз’яснювальні відеоматеріали та методичні рекомендації », - розказав Павло Подобєд.

Також було обговорено питання щодо необхідної уніфікації військових секторів на кладовищах. В першу чергу це стосується кладовищ Дніпропетровської, Запорізької та Луганської областей, на яких було поховано військових, серед яких є й станом на сьогодні ще невпізнаних.

Всі учасники зустрічі одностайно погодилися, що впроваджений ритуал має розповсюджуватися на всіх захисників, які віддали життя захищаючи суверенітет і незалежність України в різні часи.