“Гендерна рівність українців у можливості захищати державу додає нам стійкості й упевненості в перемозі України”, – Юлія Лапутіна

Гендерна рівність всіх громадян України – чоловіків і жінок у можливості стати на захист своєї держави додає нам стійкості й упевненості в перемозі над ворогом.

Про це наголосила міністр у справах ветеранів України, член РНБО Юлія Лапутіна під час онлайн участі у Регіональній Конференції представниць правоохоронних органів 2023 (УАППО) “Правоохоронці України – сила в єдності”.

Захід проходив у місті Дніпро під головуванням заступниці міністра внутрішніх справ України, голови правління УАППО Катерини Павліченко. Участь взяли понад 200 представників і представниць органів безпеки країни, Уряду, обласних військових адміністрацій, місцевої влади, науковців.

Юлія Лапутіна зазначила, завдяки зусиллям Уряду у впровадженні гендерної рівності в  останні роки українські жінки мають рівний доступ до навчання військовим спеціальностям, можливості розвиватися і реалізовувати себе як військовослужбовці.  

“Для мене особисто – це не просто рівні можливості заради рівних можливостей. Це рівний доступ для всіх громадян України – жінок і чоловіків, дівчат і хлопців до можливості захистити свою державу. Сьогодні багато людей працює в тилу, у системі правоохоронних органів у вже декокуваній місцевості, і дуже багато жінок і чоловіків боронять нашу країну на фронті. Це додає нам стійкості й упевненості в перемозі”, – підкреслила міністр.

Наразі дуже важливим кроком є підготовка як цивільного суспільства так і представників сектору безпеки і оборони до масового повернення українських Захисників і Захисниць з фронту після перемоги, надання їм дієвих інструментів для успішної інтеграції до мирного життя, наголосила Юлія Лапутіна. Задля цього Мінветеранів започаткувало інституційну реформу – впровадження в Україні дієвої системи переходу від військової кар'єри до цивільно життя.

“І тут нам потрібно напрацювати якісні інструменти для отримання освіти та працевлаштування для жінок, які будуть демобілізовані. Водночас система переходу передбачає запровадження людиноцентричного підходу вже в силових відомствах, поки людина несе там службу. Ми багато працюємо з Міністерством внутрішніх справ України, і та реформа, що була ними вже започаткована, дає свої результати. Ми хочемо багато ваших напрацювань закласти у відповідну нормативно-правову базу, що буде створена для сектору безпеки і оборони”, – зазначила очільниця Мінветеранів.


Related Articles