портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Фермерство як бізнес: як ветерани АТО розвивають сільське господарство країни

опубліковано 07 квітня 2020 року 13:55

Статтю розміщено у рамках спільного проекту Мінветеранів, ГО Всеукраїнська Асоціація Керівників Бізнесу та Міжнародної організації з міграції

Ветерани переконливо доводять на прикладі власних історій, що повернувшись з війни можна соціалізуватись через відкриття власної справи.

«Сьогодні аграрний сектор особливо важливий для української економіки. Незважаючи на пандемію коронавірусу, прогнози щодо агробізнесу є оптимістичними. Зараз це єдиний захисний актив у час кризи», - каже Євген Пенцак, експерт з фінансового, інвестиційного та ризик-менеджменту, Ph.D.

Як колишні учасники АТО стали фермерами і вже розвивають сільське господарство України - читайте у статті.

Святослав Багрій, Львівщина

Саме з любові до землі та ягід й народилося господарство в селі Вільхівці, Жидачівського району, Львівської області. Повернувшись із Сходу України, ветеран АТО Святослав Багрій вирішив розвивати власну справу. Вже два роки він успішно займається вирощуванням малини.

Зараз у господарстві 1 га землі засаджено ягодою ремонтантного сорту малини, яка плодоносить із серпня до перших морозів.

Довідка: Ремонтантна малина – група сортів культури, які вирізняються здатністю плодоносити і на однорічних, і на дворічних пагонах. Сорти з такими характеристиками відомі в садівництві вже близько 200 років. З ремонтантної малини можна знімати один урожай на рік, а можна і два, проте якість ягід другого врожаю буде нижчою. Селекційні роботи з виведення ремонтантної малини почалися в 70-х роках минулого століття. 

«Наша країна славиться своїм чорноземом по всьому світу, але найважчим для вирощування малини була відсутність знань як правиьно за ягодою. Весь процес підготовки землі для вирощування ягоди, догляд за нею – дуже складний. Зараз клімат непередбачуваний, що також впливає на врожайність», – розповідає фермер.

Ветеран каже, що майбутнє за кооперативами, адже так легше збувати товар та мати конкурентну перевагу, об’єднавши зусилля та сформувавши велику партію для збуту.

Однією з проблем, з якими зіштовхується  ветеран - це нестабільність цінової політики ринку ягодівництва. Однак після встановлення автоматизованої системи поливу, що Святослав отримав у рамках проекту підтримки бізнесу від Міжнародної організації з міграції, вдасться значно підвищити врожайність малини, а автоматичне внесення добрив понизить витрати на ручну працю. Ці дві складові у свою чергу підвищать рентабельність вирощування ягід мінімум у два рази, мінімізуючи вплив нестабільності цін на ринку.


фото надані Святославом Багрієм

Рустам Ачілов, Дніпропетровщина

Народився Рустам в Узбекистані, а з 2008 року громадянин України. З початком бойових дій пішов воювати на Схід, повернувшись - разом з дружиною почав розвивати власну сімейну ферму. Зараз Рустам займається розведенням домашнього м’яса птиці, кролів та свиней.

Ветеран розповідає, що попит на екологічно чисті продукти харчування та якісну їжу помітно зріс за останні роки. Для ведення господарства у ветерана є власна земельна ділянка у 2 га та господарські приміщення, що розташовані на присадибній ділянці. Вирощуванням птиці та свиней займається більше двох років.

«Я з дитинства любив сільське господарство. Для мене це -душевний відпочинок. Після АТО для мене найкращий психолог - це кури, город, свій сад. Наразі маю достатньо клієнтів, реалізовуючи свою продукцію на місцевих ринках», - розповідає фермер.

Рустам – один з учасників проекту з розвитку бізнесу від Міжнародної організації з міграції. Завдяки участі у проекті він отримав мотоблок, плуг для орання та бензокосу, необхідні для обробки земельної ділянки, на якій буде вирощувати корма. Крім того, проект передбачав проходження тренінгу, що допоміг ветерану розібратися в багатьох темах, серед яких розроблення бізнес-планів, маркетинг та управління фінансами. У планах - розширення ферми та освоєння нового сегменту — розведення качок. Ветеран додає, що коли в щось справді віриш і чогось прагнеш, воно обов’язково збудеться: «Якщо в тебе вірять і допомагають близькі люди - успіх гарантовано».

Фото надані  Рустамом Ачіловим


Назар Фомін, Львівщина

Ветеран АТО зі Стрия, що на Львівщині, Назар Фомін, з 2016 року займається підприємницькою діяльністю. Починав з продажу готових комбікормів у власному магазині, а з вересня 2018 року запустив перепелину ферму, яка випускає свою продукцію під брендом “Файний вуйко”.

На перепелиній фермі може поміститися до семи тисяч голів птиці, зазвичай це в часі різдвяних та великодніх свят. Потім кількість поголів’я скорочується, найменше літом – 3 тис. Основною продукцією ферми є яйця та м’ясо птиці, адже зараз все більше споживачів віддають перевагу екологічно чистим та корисним продуктам харчування.

«За два роки ми вже співпрацюємо з більшістю ресторанів і санаторіїв Львівської області, декількома регіональними мережами і плануємо розширяти бізнес, - ділиться Нараз Фомін. - Попри різного роду труднощі, попит на перепелині яйця та м'ясо зростає. Зараз займаюся суто фермою та почав трохи перебудовувати господарство, плануємо перейти на вирощування перепілки тільки на м'ясо. У планах – розвиток впізнаваності бренду, співпраця з національними мережами».

Однак Назар не зупиняється на досягнутому. Ветеран з ентузіазмом розповідає, що перспективи розвитку сільського господарства однозначно є, адже як і в будь-якому виді діяльності в Україні відсутня конкуренція. Розведення перепелів – це вигідний і перспективний бізнес. Зараз по всій Україні є тільки 6 великих перепелиних ферм, де 100 тис. і більше птиці, решта - невеликі ферми і це в жодному разі не заважає збувати продукцію. Попит завжди перевищує пропозицію.

Завдяки участі у проекті Міжнародної організації з міграції Назар отримав змішувач для корму, що позитивно вплине на собівартість готової продукції перепелиної ферми. А також проект став для ветерана хорошою платформою нетворкінгу, адже завдяки дводенному тренінгу Назар познайомився з хлопцем, що виготовляє столи, витяжки для ресторанів з нержавіючої сталі. За попердньої домовленості, він може виготовити необхідне обладнання для забійного цеху, що є у свою чергу в п’ять разів дешевше від ринкової вартості подібного обладнання іноземного виробництва, яке пропонується українськими продавцями.

Фото надані Назаром Фоміним та Молодіжною організацією “СТАН”

Довідка:

●         Проект «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей» впроваджується у трьох пілотних областях: Київській, Дніпропетровській та Львівській. Його мета — сприяти Уряду України в наданні допомоги ветеранам конфлікту на сході України та їхнім родинам задля ефективної реінтеграції до цивільного життя, а також активної участі в соціально-економічному розвитку громад.

●         Проект фінансується Європейським Союзом та впроваджується Міжнародною організацією з міграції.

●         Виконавчий партнер проекту – ГО Всеукраїнська Асоціація Керівників Бізнесу – UABL.

Ольга Гординська

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux