Фахівці Мінветеранів обговорили питання соціального захисту сімей Захисників із Радою родин загиблих

У п’ятницю, 24 червня, відбулася онлайн зустріч фахівців Міністерства у справах ветеранів України з представниками Ради родин загиблих при Мінветеранів та рідними полеглих Захисників і Захисниць України.

Під час неї було обговорено низку питань щодо формування та реалізації державної  політики із захисту прав та інтересів членів сімей полеглих Воїнів.

Генеральний директор Директорату соціального захисту Мінветеранів Руслан Приходько поінформував учасників зустрічі про програми соціальних гарантій для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць та розповів про діяльність Мінветеранів із законодавчого урегулювання проблемних питань в умовах повномасштабної агресії рф.

«Від початку повномасштабного вторгнення росії наша країна стикнулися з багатьма викликами. Частину з тих, що належать до компетенції Мінветеранів, нам вже вдалося вирішити, – зауважив Руслан Приходько. –  Так, на законодавчому рівні ми закріпили статус родин загиблих Захисників і Захисниць України. Також внесли зміни щодо надання статусу учасника бойових дій добровольцям з числа Сил територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад. Зараз відбувається реформування підходів держави до ветеранської політики, зокрема до соціальної підтримки та гарантій. А завдяки комунікації з ветеранами та родинами Захисників фахівці Мінветеранів знайомі з усіма проблемами, які нині постають перед вами».

Голова Ради родин загиблих при Мінветеранів Ірина Міхнюк розповіла про проблемні  питання, з якими стикаються члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. Також вона наголосила на необхідності інформування родин загиблих щодо соціальної підтримки.

«Сьогоднішня зустріч – це можливість отримати пряму інформацію від Мінветеранів, а також налагодити подальшу співпрацю, зокрема й з вирішення проблемних питань. Хочу зазначити, що ми зі свого боку постійно працюємо як з родинами, які втратили близьких починаючи з 2014 року, так і з тими, хто опиняється у цьому становищі сьогодні. Ми надаємо їм консультації та допомогу», – сказала Ірина Міхнюк.

Керівник експертної групи координації роботи із забезпечення формування державної політики Ольга Фабричева детально розповіла про комплексний огляд системи соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

«У квітні було прийнято зміни до закону 3551, і введено поняття комплексного огляду системи соціального захисту. Він буде проводитися робочою групою, що включає представництво всіх державних органів, які мають відношення до соціального захисту ветеранів, членів їхніх сімей, родин загиблих Захисників, – пояснила Ольга Фабричева. – Ми підготуємо звіт, який стане відправною точкою і покаже, що треба змінити у законодавстві, які соціальні гарантії працюють, а які вже застаріли. Таким чином ми напрацюємо пропозиції щодо того, як нам рухатися далі».

Також Ольга Фабричева наголосила на тому, що ветерани та родини загиблих Захисників – це люди, які потребують не пільг, а саме соціальних преференцій за їхній внесок у захист країни. Саме над цим працюють фахівці Мінветеранів.

Керівник експертної групи з розробки та реалізації житлових програм Олена Недиба розповіла про житлові програми, якими опікується Мінветеранів в умовах воєнного стану.

«Ми всі знаємо, що Мінветеранів було виділено 5,5 млрд гривень для забезпечення житлом ветеранів, сімей загиблих, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Проте, у зв’язку із запровадженням воєнного стану, постановою Кабінету Міністрів України № 401 від 1 квітня 2022 року на виконання вимог змін до Бюджетного кодексу України всі кошти за нашими бюджетними програмами були переведені у резервний фонд та спрямовані на підтримку обороноздатності держави, – зазначила Олена Недиба. – Під головуванням Прем’єр-міністра відбулася нарада з питань стану фінансування бюджетних програм у сфері соціального захисту, зокрема забезпечення житлом сімей загиблих  Захисників і Захисниць, по яких прийняті позитивні рішення на виплату грошової компенсації. За результатами було поставлене завдання – протягом шести місяців після припинення воєнного стану держава гарантує відновлення фінансування за відповідною бюджетною програмою. Нами вже розроблено проєкт постанови, подані відповідні розрахунки і порядок виплати грошової компенсації».

За результатами зустрічі фахівців Мінветеранів і представників Ради родин загиблих було домовлено продовжувати співпрацю за всіма напрямами діяльності Міністерства в інтересах сімей Захисників і Захисниць України.

Related Articles