«Ефективність міжрегіональної співпраці можна виміряти рівнем соборності та стабільності суспільства», - Ірина Фріз

Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз бере участь у Форумі місцевого розвитку, який є міжнародною платформою обміну досвідом регіонального та місцевого розвитку, дискусійним майданчиком щодо перспектив координації зусиль місцевих та національних органів влади, бізнесу та неурядових організацій для забезпечення сталого розвитку та розумного зростання територій.

В рамках панельної дискусії «Змінимо країну разом: кращі практики міжрегіональної співпраці» йшлося про вплив міжрегіональної співпраці на подолання стереотипів та розбудову нашої солідарності, а також підходи до подолання наслідків українсько-російської війни на національному та регіональному рівнях.

«На мою думку, ефективність міжрегіональної співпраці у нашому випадку можна виміряти рівнем соборності та стабільності суспільства. І це не абстрактні терміни. Ось, наприклад, історія. Ще до російсько-української війни я зіткнулася з однією людиною. Це був офіцер з Донецька. Дуже яскравим спогадом для нього була поїздка в Івано-Франківськ, коли він був ще підлітком, куди їх клас возили на тиждень по якійсь програмі обміну. Він із захватом оповідав мені свої враження від цього міста і говорив про те, як очікував побачити «бандер», а зустрів гостинних та добрих людей. Ця поїздка назавжди сформувала у нього невикривлене сприйняття об’єктивної реальності, без нав’язаних пропагандистських стереотипів. І він не захворів на хворобу «винятковості» Донбасу. Він розглядав Україну як єдине ціле і залишився вірним їй, як і багато його земляків», - наголосила Ірина Фріз

Культурний обмін і розуміння, що кожен з українців, незалежно від того чи є він жителем західної, південної, центральної чи східної України, є носієм одних і тих самих цінностей, є вкрай важливим. Саме з цих цеглинок ми вже сьогодні можемо будувати міцний мур стабільності та внутрішньої солідарності держави, нашої єдності, який стане стіною захисту наступних поколінь.

За словами Ірини Фріз, міжрегіональне співробітництво має максимально залучати людські контакти та глибоку співпрацю. Саме таким чином вдасться подолати всі кризові явища, основою яких є стереотипи та брак інформації та закласти міцний фундамент спільного майбутнього.

«Сьогодні ми живемо в період, у який закладається дуже багато смислів та патернів. Сьогодні формуються нові символи, новий національний пантеон, відроджується наш культурний код ідентичності. Впевнена, що наше завдання, як державників, зробити так, щоб, по-перше, ці процеси відбувалися без будь-якого зовнішнього впливу; по-друге, мали солідарний характер та виключали міжетнічні та внутрішньорегіональні конфлікти; по-третє, були єдиними для всієї території України», - зазначила Ірина Фріз