«Бородянка – Центр», інтерактивний онлайн музей та Український ветеранський фонд: Юлія Лапутіна розповіла про ініціативи Мінветеранів

Наразі Міністерство у справах ветеранів України працює над багатьма ініціативами, які стосуються не тільки соціального захисту ветеранів, членів їхніх родин і сімей загиблих Воїнів на законодавчому рівні, а й подальшого розвитку державної ветеранської політики.

Про це під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів розповіла міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Вона поінформувала, що один із проєктів, над створенням якого працює Міністерство, – сучасний науково-практичного центр психічного здоров’я світового значення «Бородянка – Центр» на базі зруйнованого російськими окупантами центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належав Мінветеранів.

«Ми плануємо залучати потужних іноземних і національних експертів у сфері психології та психіатрії, щоб вивчати феномени нелюдства, які проявляли там російські окупанти. Ми маємо знайти шляхи, які дозволять зробити так, щоб такі жахи ніколи не повторювалися в світі, – зазначила Юлія Лапутіна. – З іншого боку, наші психологи разом із психологами-волонтерами вже зараз надають у Бородянці допомогу у тимчасовому гуманітарному штабі. Фактично вони набувають унікального досвіду екстреної кризової психологічної допомоги. Щоб у подільшому цей досвід було узагальнено та напрацьовано нові методики, ми залучатимемо фахівців, науковців, практиків-психологів, і створимо сучасний Центр психічного здоров’я».

Другий проєкт, який наразі розробляє Мінветеранів, – інтерактивний онлайн музей ідентичності Ветерана (Захисника/Захисниці). За словами міністерки, до онлайн-платформи можна буде долучитися з будь-якої точки світу та дізнатися про подвиги українських Захисників і Захисниць.

Крім цього, Юлія Лапутіна розповіла про Український ветеранський фонд Мінветеранів, який розпочав повноцінну діяльність.

«Коли за моєї ініціативи ми започатковували створення Українського ветеранського фонду, ще не було широкомасштабної війни. Тоді через діяльність Фонду ми пропонували розвивати державну ветеранську політику, зокрема, підтримувати ветеранське підприємництво, навчання, психологічну реабілітацію тощо, – зазначила Юлія Лапутіна. – Однак, коли почалася широкомасштабна війна, ми зрозуміли, що маємо надати швидку допомогу саме родинам Захисників і Захисниць. Адже велика кількість людей в нашій країні вимушено стали переселенцями».

За словами міністерки, наразі фахівці Українського ветеранського фонду відпрацьовують механізм надання «швидких грошей» для родин тих, хто захищає країну на передовій.

«Це будуть мікроґранти для тих родин наших Захисників, які тимчасово змінили місце проживання, мають, наприклад, маленьку пекарню, кав’ярню або перукарню, але не мають можливості отримати обладнання. Тому ми відпрацьовуємо механізм, коли місцева влада надасть родині Захисника приміщення, а ми допоможемо швидкими ґрантами придбати обладнання, і таким чином відновити бізнес», – пояснила Юлія Лапутіна.

Вона додала, що у Фонду вже відкриті рахунки як в гривні, так і в іноземній валюті. Відтак, долучитися до розвитку ветеранської політики зможуть і національні, і міжнародні донори.

Related Articles