Юлія Лапутіна обговорила з Послом Австралії в Україні Брюсом Едвардсом співпрацю в сфері підтримки ветеранів

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Австралії в Україні Брюсом Едвардсом щодо поглиблення співпраці в сфері захисту інтересів ветеранів війни.

На заході був присутній також заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко.

На початку зустрічі Юлія Лапутіна привітала Брюса Едвардса в Мінветеранів, висловила вдячність за непохитну позицію Посольства Австралії у підтримці незалежності України, її територіальної цілісності та суверенітету, а також за допомогу українським Захисникам.

Так, завдяки Програмі прямої допомоги Австралії (DAP), яка являє собою гнучку систему малих грантів, та діє приблизно в 45 країнах, в тому числі й в Україні, у 2020-2021 рр. Посольством Австралії було придбано фізіотерапевтичне обладнання для Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації та догляду за ветеранами війни та їх сім'ями.

Надано спортивний інвентар для підтримки спортивної реабілітації поранених військовослужбовців та ветеранів строкової служби у міста Біла Церква, Одеса та Луцьк в рамках програми Invictus Games в Україні.

Також австралійською стороною придбано нове обладнання для стоматологічного факультету Донецького національного медичного університету у м. Краматорськ. Стоматологічна школа, яка функціонує на його базі, надає безкоштовні послуги ветеранам, сім’ям загиблих, внутрішньо переміщеним особам та соціально незахищеним людям.

Крім того, за кошти DAP поставлено необхідне обладнанням для нового кабінету ерготерапії до Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни.

«Ми щиро вдячні за підтримку та допомогу Україні, особливо в цей нелегкий період. Відновлення здоров’я наших Захисників, забезпечення їх прав та інтересів, а також членів їхніх сімей – є одним з головних пріоритетів нашої діяльності та Уряду в цілому», - наголосила Юлія Лапутіна.

Міністр поінформувала Надзвичайного та Повноважного Посла про 10 стратегічних напрямів роботи Мінветеранів, які лягли в основу «Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік», зокрема щодо Державної стратегії підвищення рівня конкурентоспроможності захисників України на ринку праці, перехід ветеранів війни з військової кар’єри до цивільного життя, сприяння підприємницьким ініціативам ветеранів війни, розвитку ветеранського спорту, створення Українського ветеранського фонду, розробку та впровадження системи інформаційних сервісів «е-Ветеран».

Очільниця Мінветеранів висловила зацікавленість у подальшому плідному співробітництві з австралійською стороною за напрямками щодо допомоги ветеранам, забезпечення їх прав та інтересів.

У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Брюс Едвардс висловив вдячність українській стороні за зустріч та можливість детальніше ознайомитися з напрямами роботи Мінветеранів особисто від міністра. Він висловив підтримку ініціатив, які  реалізовує міністерство стосовно ветеранів та запевнив, що Австралія продовжить надавати допомогу Україні.

Зокрема, австралійська сторона зацікавлена у співробітництві з Міністерством у справах ветеранів України за напрямком переходу з військової кар`єри до цивільного життя та психологічної підтримки ветеранів війни.

Посол зазначив, що в Австралії діє потужний механізм щодо попередження суїцидів та запобігання домашньому насильству, що і може стати додатковими напрямками співпраці між сторонами.

Також сторони обговорили попередню модель двостороннього співробітництва та дійшли домовленостей щодо наступних зустрічей.

Від імені міністерства та всієї ветеранської спільноти Юлія Лапутіна висловила вдячність Надзвичайному та Повноважному Послу Брюсу Едвардсу та Посольству Австралії в Україні за продуктивну зустріч, та можливості посилення співпраці у реабілітації та підтримці захисників України.

Related Articles