Україна і Норвегія успішно співпрацюють у питанні соціальної та професійної адаптації Захисників

У Києві 29-30 листопада проходить Міжнародний симпозіум «Проєкт «Норвегія – Україна» (NUPASS) як модель соціальної та професійної адаптації ветеранів. Перспектива інтеграції до державної системи України».

Участь у відкритті заходу взяли Посол Королівства Норвегія в Україні Ерік Сведал та заступник міністра у справах ветеранів України з питань євроінтеграції Олексій Ілляшенко.

«Україна і Норвегія успішно співпрацюють у питаннях зменшення негативних соціальних та економічних наслідків війни, – зазначив  Ерік Сведал. – Ми обмінюємося досвідом для розвитку наших проєктів, мета яких – знайти найкращі можливі шляхи підтримки ветеранів, колишніх військовослужбовців та їхніх сімей».

Олексій Ілляшенко своєю чергою відзначив, що співпраця Мінветеранів з норвезькою стороною – одна з найактивніших.

«Якщо говорити про нашу співпрацю з Урядом Норвегії, то хочу зазначити, що це одна з найактивніших співпраць з нашими міжнародними партнерами, і вона постійно розширюється. Ми дякуємо Уряду Норвегії, проєкту «Норвегія – Україна» та президенту Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимиру Рубцову», – зазначив Олексій Ілляшенко.

Володимир Рубцов подякував Мінветеранів за співпрацю, і запевнив у готовності докладати зусиль щодо інтегрування багаторічного досвіду фонду.

Олексій Ілляшенко підкреслив, що робота у питанні соціальної та професійної адаптації українських захисників має бути системною, а також до неї необхідно залучати представників всіх органів центральної влади, місцевого самоврядування та територіальних громад.

«Є Закон України «Про статус ветеранів війні, гарантії їх соціального захисту». Переважною мірою цей документ передбачає надання захисникам та їхнім родинам, а також сім’ям загиблих воїнів певних гарантій та пільг. Однак, як показує світова практика, для позитивної адаптації у суспільства цього недостатньо, – наголосив заступник міністра у справах ветеранів. – Наше Міністерство наразі виходить за межі пільг та послуг – ми починаємо співпрацювати з іншими відомствами, щоб допомогти захисникам вистроїти життя після служби».

Також Олексій Ілляшенко зазначив, що наразі близько однієї тисячі територіальних громад в Україні потребують допомоги у питанні адаптації ветеранів у мирне життя. Саме тому Міністерство займається розробкою рекомендацій щодо впровадження нових підходів у соціальній допомозі колишнім військовим.

Зазначимо, що на Міжнародний симпозіум з’їхалися представники українських вишів, які беруть участь у проєкті «Норвегія – Україна» (NUPASS).

Своїм досвідом та успіхами у професійній адаптації ветеранів та членів їхніх родин поділилися ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий, ректор Державного університету «Житомирська політехника» Віктор Євдокимов, ректор Національного університету «Чернігівська політехника» Олег Новомлинець, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехника» Роман Корж, заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний, проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш, проректор Уманського національного університету садівництва Михайло Мальований, ректор Вінницького національного технічного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, представниця Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Олена Федорова.

Загалом з 2003 року до червня 2021 років участь у проєкті «Норвегія – Україна» (NUPASS) взяли 12553 особи. Серед них 2463 – учасники АТО/ООС. На кінець 2021 року загальна кількість випускників проєкту складатиме понад 13 300 осіб.

Окрім представників вишів на Міжнародному симпозіумі виступили представники Nord університету (Норвегія) – керівник проєкту NUPASS, професор Анатолій Бурмістров та координатор проєкту Вероніка Вакуленко – координатор проєкту NUPASS від Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна.

Також на заході обговорили перехід з військової кар’єри до цивільного життя. Зокрема, про напрацювання у цьому питанні розповіли начальник відділу реалізації соціальних гарантій Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони Сергій Кучеренко, керівник програми НАТО зі створення системи переходу з військової кар’єри на професійну цивільну Олександра Огороднікова та старша радниця Програми реінтеграції ветеранів IREX Марія Берлінська.

Нагадаємо, під час Міжнародного симпозіуму Міністерство у справах ветеранів України та Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний фонд соціальної адаптації» підписали Меморандум про співробітництво у сфері забезпечення прав та інтересів ветеранів, їхніх сімей та родин загиблих, сприянні психологічній і правовій допомозі, соціальній адаптації, організації професійній орієнтації.