«Питання гендерної рівності – це питання безпеки країни», – Юлія Лапутіна

У понеділок, 22 листопада, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна виступила на онлайн-форумі «Гендер і Армія в Україні», який відбувся на Донеччині.

«Від моменту набуття Незалежності ми пройшли дуже важкий 30-річний шлях. Якщо подивитися ретроспективно як розвивалося гендерне питання, то можна зауважити багато речей, які свідчать про вплив нашого ворога – Російської Федерації – на те, щоб гендерної рівності в Україні не відбулося, – зазначила Юлія Лапутіна. – Протягом багатьох років, аж до початку російсько-української війни, відбувалося замовчування, ніби питання рівних можливостей в армії відсутнє взагалі. Я почала службу у 1992 році, і скажу, що у Службі безпеки України нормативно-правових та юридичних заперечень щодо призначень жінок на бойові посади і посади оперативного складу не було. Однак існувало стереотипне бачення, і за замовченням небагато жінок могли прийти до своєї мрії, взяти участь у захисті держави на рівні оперативного працівника або керівника».

Міністерка підкреслила, що початок війни у 2014 році показав, що гендерна рівність – це передусім рівні можливості чоловіків та жінок у захисті країни.  

«Початок війни показав нам реалії – українські жінки є дуже сміливими та гідними. А цінності українців – Воля і Гідність, які ми відстоювали на Майдані, – притаманні всім: і чоловікам, і жінкам, – сказала Юлія Лапутіна. – Для мене принцип рівних можливостей – це рівність у забезпеченні безпеки та розвитку своєї держави. Отже, питання гендерної рівності – це питання безпеки країни та нашої національної стійкості».

Довідково. Онлайн-форум «Гендер та Армія в Україні» організували Представництво DRA в Україні — Центр Громадянського суспільства Друкарня у Слов’янську спільно з Громадською організацією Smarta за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Захід відбувається 22-23 листопада та має на меті підвищити безпеку жінок у зонах конфлікту та зробити більш видимими питання гендеру у армії.

Під час заходу міжнародні експерти та експертки, представники і представниці військових структур, волонтери та ветеранки АТО обговорюватимуть такі питання:

– Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

– Протидія дискримінації за гендерною ознакою та ратифікація Стамбульської конвенції

– Ролі жінок та громадянського суспільства у миробудуванні

– Міжнародного досвіду гендерних питань у армії та трансформації суспільства

– Реінтеграції жінок-ветеранок

Серед запрошених спікерів та спікерок, зокрема, екс-заступник міністра соціальної політики з питань інтеграції Сергій Ніжинський, голова Amnesty International в Україні Оксана Покальчук, Уповноважена Верховної Ради України з питань гендеру Катерина Левченко, ветеранка, лідерка жіночого ветеранського руху Андріана Сусак, представниця адвокаційного проєкту «Невидимий батальйон» Ганна Гриценко.