Мінветеранів сприяє захисту дітей та їх прав по обидві сторони розмежування

Захист дітей, постраждалих на сході України, а також їх прав обговорили під час зустрічі заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко з директором Представництва міжнародної організації «Save the Children» в Україні Даріушем Зітеком та керівником відділу адвокації Ясмінкою Міловановіч.

«Найбільше занепокоєння викликає становище дітей, які проживають на непідконтрольній Уряду України території, а також поблизу лінії розмежування на сході України. Ми робимо все можливе, у тому числі за допомогою міжнародних гуманітарних організацій, для забезпечення їх базових потреб у захисті, продовольстві, безпеці. Крім того Уряд України постійно удосконалює механізми надання медичної допомоги, якісної української освіти, оформлення документів, навчання протимінній безпеці та забезпечення інших потреб», – зазначив Олексій Ілляшенко.

У свою чергу представники «Save the Children» позитивно оцінили співпрацю з Урядом України, органами місцевих та військово-цивільних адміністрацій України та запевнили у подальшій допомозі дітям України.

Сторони обговорили спільні кроки у 2020 році, зокрема про імплементацію прийнятої Україною у минулому році Декларації про безпеку шкіл, яка діє у світі з 2015 року та є єдиним спеціалізованим міжнародним документом присвяченим виключно безпеці шкіл, дітей та викладачів в умовах збройних конфліктів. У Декларації, до прикладу, наголошується на необхідності забезпечення можливості продовження освіти, заборона використання освітніх закладів у військових цілях, розслідування кожного випадку атаки освітніх закладів і покарання винних, надання необхідної та своєчасної допомоги жертвам атак на школи.

Під час зустрічі було зазначено, що останнім часом спостерігається негативна тенденція до зменшення уваги міжнародних донорів до гуманітарної кризи та велике недофінансування плану гуманітарного реагування в Україні. У зв’язку з цим Даріуш Зітек під час робочого візиту до Брюселю у квітні минулого року закликав донорів Європейського Союзу до збільшення фінансової підтримки реагування на гуманітарні потреби.

Олексій Ілляшенко подякував «Save the Children» за підтримку України у справі захисту дітей та їх прав. Учасники зустрічі домовились про сприяння створенню найближчим часом міжвідомчої робочої групи для успішної реалізації в Україні норм Декларації про безпеку шкіл.



Довідково

Save the Children – Міжнародна неурядова гуманітарна організація, яка майже 100 років відстоює права та інтереси хлопчиків та дівчат у більш ніж 120-ти країнах світу. В Україні організація працює з 2007 року через партнерів, з 2014 року розпочалося реагування на гуманітарну кризу на сході України. Діяльність охоплює Східну Україну, зосереджуючись на районах, які найбільше постраждали від воєнної агресії, задовольняючи потреби найуразливіших дітей та їх сімей у захисті, освіті, продовольчій безпеці та засобах існування.

Related Articles