Мінветеранів провело першу робочу зустріч у межах технічного співробітництва SOCIEUX+ щодо співпраці з громадськими організаціями

У межах технічного співробітництва Європейського Союзу SOCIEUX+ Міністерство у справах ветеранів України провело першу робочу онлайн-зустріч: «Координація між Міністерством у справах ветеранів України та громадськими організаціями, які надають соціальну допомогу ветеранам та їхнім сім’ям».

Зазначимо, що Україна вперше співпрацює з Європейським Союзом у межах механізму технічного співробітництва SOCIEUX+. Програма покликана допомогти країнам-партнерам у розробці та управлінні їхніми системами соціального захисту. Також проєкт надає країнам консультації та допомагає у розробці відповідного законодавства і політики.

Саме Мінветеранів (завдяки вдалим перемовинам з Європейською Комісією) стало першим відомством серед центральних органів виконавчої влади України, яке започаткувало залучення допомоги у межах SOCIEUX+.

«На сьогодні в Україні ситуація дуже складна: триває війна, частина територій окупована, а завдяки громадським організаціям вдається надавати допомогу, яка охоплює більше людей. Для нас дуже важливо, щоб співпраця Мінветеранів та ГО удосконалювалась та була злагодженішою для кращої допомоги нашим Захисникам, Захисницям та їхнім родинам. У межах співпраці цього проєкту маємо створити таку кооперацію, яка дозволить нам разом налагодити партнерство заради спільної перемоги», – зазначила керівниця експертної групи взаємодії з громадськими об'єднаннями та розвитку ветеранського руху Мінветеранів Ганна Демиденко.

Під час заходу представники українських громадських організацій дізналися про досвід діяльності колег із Литви, їхні стандарти, практичні поради щодо роботи з незахищеними верствами суспільства та співпраці з урядом.

«У Литві останні декілька років є тенденція до об’єднання громадських організацій у «парасолькові» асоціації для ефективнішої співпраці з урядом. При такій моделі роботи громадськості не потрібно витрачати час на створення спільної думки, бо вона вже сформована у межах роботи представників ГО у «парасольковій» організації. Так само і органам влади не потрібно доносити свої погляди на законопроєкти чи постанови кожній НУО окремо. Це значно збільшує ефективність налагодження соціальної підтримки», – розповів Директор НУО «Інституту права» (Литва) Рутіс Йокубаускас.

З боку представників українських громадських організацій були озвучені проблемні питання щодо надання соціальних послуг.

Загалом, співпраця Мінветеранів із SOCIEUX+ передбачає два проєкти. Перший – робота із громадським сектором, а другий стосується розвитку ветеранського підприємництва.

Довідково: «SOCIEUX+» – це механізм технічного співробітництва, створений Європейським Союзом. Загальна мета інструменту полягає в розширенні та поліпшені доступу людей до можливостей соціального захисту.