За сприяння Мінветеранів у Вінниці відкрито другий в Україні Центр ветеранського розвитку

У середу, 19 липня, у місті Вінниця за сприяння Міністерства у справах ветеранів України відкрито другий в Україні Центр ветеранського розвитку на базі Вінницького Національного Технічного Університету.

Він забезпечуватиме персоніфікований підхід у роботі з ветеранами війни та сприятиме їхній інтеграції у мирне життя. Центри будуть націлені на відновлення, підтвердження своїх професійних навичок та створюватимуть можливості для здобуття нових компетенцій, які відповідають вимогам сучасного ринку праці.

У церемонії відкриття взяли участь перший заступник міністра у справах ветеранів України  Олександр Порхун, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, проєктний менеджер з реінтеграції Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) Вуд Ніколас Вілфред, ректор Вінницького Національного Технічного Університету (ВНТУ), ветерани війни, представники ЗМІ.

Створення Центрів ветеранського розвитку – це проєкт Мінветеранів на виконання кроку 243 Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік.

Під час церемонії перший заступник міністра Олександр Порхун наголосив, що крім освітніх програм для ветеранів й ветеранок у Центрі також проходитимуть спеціалізоване навчання майбутні помічники ветерана – ті, хто зустрічатимуть Воїнів після перемоги, та за принципом “рівний з рівним” сприятимуть поверненню Захисників і Захисниць у цивільне життя.  

“У цьому Центрі ветеранського розвитку найближчим часом розпочнеться навчання майбутніх помічників ветеранів. Програма навчання помічників ветеранів розроблена та опрацьована закладами вищої освіти спільно з Мінветеранів. В майбутньому і самі ветерани й ветеранки, які боронили нашу державу, тут здобуватимуть фахову, кваліфіковану освіту, що дасть можливість реалізувати себе у цивільних професіях на розвиток нашої держави”, – наголосив Олександр Порхун.

Крім професійної адаптації, кар'єрної консультації, професійного навчання та курсів, психологічної підтримки ветеранів та членів їхніх сімей Центри ветеранського розвитку виступатимуть ключовими пунктами підтримки для цих осіб. Адже наші Воїни, як зі зброєю в руках стояли на захисті рідної країни, заслуговують повної підтримки у процесі реінтеграції до мирного життя, підкреслив перший заступник міністра у справах ветеранів України.

Ректор ВНТУ Віктор Біліченко зазначив, що виш має значний досвід роботи із ветеранів та їхніми родинами. “Тому весь наш досвід і потенціал університету ми використаємо на те, щоб дати гідну освіту нашим ветеранам. Дякую Мінветеранів за можливість долучитися до цього важливого проєкту”, – наголосив очільник вишу.

Проєктний менеджер з реінтеграції Міжнародної організації з міграції в Україні Вуд Ніколас Вілфред зазначив, що в межах програми “Шлях стійкості”, яку фінансує Міністерство закордонних справ Німеччини, МОМ змогла надати ІТ-обладнання та меблі для нового Центру ветеранського розвитку.

“Це дозволить забезпечити інклюзивне середовище для всіх, хто буде тут навчатися, навчати та брати участь у проєкті. Центр ветеранського розвитку буде відігравати важливу роль у процесі переходу ветеранів війни від військового до цивільного життя. Центр надать ветеранам та членам їхніх родин знання, можливості та безцінну допомогу під час реінтеграції до мирного життя. І ми розуємо, що є величезний запит та таку послугу. МОМ пишається, що має можливість разом із Мінветеранів долучитися до такої роботи, і запропонувати дієві рішення для повноцінної реінтеграції ветеранів. З нетерпінням чекаємо продовження роботи”, – наголосив Вуд Ніколас Вілфред.

Кандидат у помічники ветерана, український Захисник, вінничанин Сергій Загорулько, який боронив державу з 2014 року, зазначив, що поставив собі за мету пройти належне навчання в межах проєкту. “На особистому досвіді буду допомагати своїм побратимам безпроблемно повернутися до мирного життя. Це наш другий фронт”, – підкреслив ветеран.

Нагадаємо, 15 червня 2023 року у місті Дніпро за участі міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної відкрито перший в Україні Центр ветеранського розвитку на базі Університету митної справи та фінансів (УМСФ).



Related Articles