За сприяння Мінветеранів цього року забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» відбудеться й за кордоном

З 24 серпня до 25 вересня в Україні проходитиме Всеукраїнський онлайн забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України», який приурочено до Дня пам'яті Захисників України 29 серпня. А за підтримки Міністерства у справах ветеранів України цьогоріч захід уперше проходитиме й за кордоном.

Про це повідомив заступник міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко під час онлайн пресконференції щодо організаційних питань проведення Забігу.

Щорічний спортивний захід започаткував у 2018 році батько загиблого Героя російсько-української війни, «кіборга» Олексія Дурмасенка Олег Дурмасенко спільно з Таїсією Братасюк та Дмитром Примаченком. Кожного року тисячі українців беруть в участь в Забігу, щоб вшанувати пам'ять тих, хто загинув, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, а також продемонструвати вдячність рідним полеглих Воїнів.

«Цього року ми вирішили масштабувати дану подію й серед інших країн, аби привернути більшу увагу світу до наших Воїнів-героїв, вшанувати їхню пам’ять. Тому разом із Міністерством закордонних справ України ми звернулися до наших країн-партнерів з відповідною пропозицією. Це і США, і Велика Британія, і Польща, і країни Балтії та інші держави ЄС», – розповів заступник міністра Ігор Яременко.

Він повідомив, що цьогоріч перший Забіг за кордоном відбувся у День Незалежності України 24 серпня у м.Турнов, Чехія. 70 учасників пробігли центральними вулицями міста з іменами героїв, які віддали своє життя, захищаючи свободу і незалежність України.

«Я впевнений, що найближчим часом Забіг відбудеться у багатьох містах Польщі та в інших європейських країнах. Мінветеранів є партнером і співорганізатором цього заходу, тому ми всіляко заохочуємо і сприятимемо їхньому проведенню», – наголосив Ігор Яременко та закликав долучатися до заходу.

Наталя Крушинська, майстер спорту, головний тренер Національної ради спортивної реабілітації захисників України зазначила, що з міркувань безпеки цього року в Україні Забіг буде проведено онлайн. Тому для участі усім охочим слід до 19 вересня реєструватися за посиланням: https://cutt.ly/bZNhYtw 

Під час реєстрації учасник Забігу отримає номер та ім’я загиблого Воїна, у пам'ять про якого бігтиме. А також може поділитися в соцмережах історією про Героя із хештегами #БіжуЗаГероя_2022 та #забіг2022. Всі зареєстровані учасники матимуть можливість пробігти дистанцію 2, 5 чи 10 кілометрів до 25 вересня 2022 року.

«Вибрати місце для здійснення забігу можна самостійно. Також ми закликаємо дотримуватися заходів безпеки. Наприклад, не бігти під час повітряної тривоги. Крім того, ми просимо учасників висвітлити у своїх соціальних мережах фото із Забігу, розповісти історію Героя, за якого вони бігли. Українське суспільство має знати і пам'ятати, завдяки кому ми сьогодні маємо можливість жити і працювати», – наголосила Наталя Крушинська.

Ольга Савенок, завідувачка просвітницько-організаційного відділу Національного музею Революції Гідності, членкиня Оргкомітету Забігу-2022 зазначила, що подібні заходи є вкрай важливими та необхідними країні зараз.

«Забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» проходить в Україні п'ять років поспіль, і є успішним прикладом заходу з гідного вшанування пам’яті наших Героїв. Крім того, спорт – це наше здоров’я і один із дієвих способів реабілітації ветеранської спільноти. Це – інструмент повернення наших воїнів до цивільного життя, їхнього морального і фізичного відновлення. Тому чим більше буде таких заходів організовано – тим краще, – наголосила Ольга Савенок. – Я закликаю наших Воїнів ставати амбасадорами Забігу та інших спортивних змагань, нести таку інформацію до людей. Розповідати про життєписи Героїв, адже кожен з полеглих мав свою сім’ю, друзів, захоплення. Але за покликом своєї душі в цей складний час вони покинули всі свої справи і пішли боронити країну від ворога».

Для комунікації по Забігу звертайтеся за телефоном +380 50 984 91 08 або на електронну пошту zabigshanuygeroiv@gmail.com

Повний запис онлайн прес-конференції дивіться на YouTube-каналі УКРІНФОРМ: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Організатори та партнери забігу «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України»:

  • Міністерство у справах ветеранів України
  • ГО «Славетні епохи України»
  • КБУ «Київський міський центр допомоги учасникам антитерористичної операції»
  • Міністерство молоді та спорту
  • Департамент молоді та спорту КМДА
  • ГС «Національна рада спортивної реабілітації захисників України»
  • Київський міський палац ветеранів
  • Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності
  • Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС «ЯРМІЗ»
  • Сили спеціальних операцій ЗСУ
  • ГО «Об’єднані війною. 90-й батальйон»
  • ГО «Асоціація медиків Революції Гідності»
  • ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій»
  • Рекламно-виробниче бюро «Гржибовський ТМ»
  • ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО Подільського району»
  • Світова федерація українських лікарських товариств
  • За участі Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій