За підтримки ПРООН в Україні Мінветеранів проводить навчання для тренерської команди майбутніх помічників ветерана

Помічники ветеранів стануть першою лінією комунікації із Захисниками і Захисницями, які повертаються з фронту.  

Про це наголосила заступник міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита у своєму вітальному слові учасникам тренінгу «Теорія та практика підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

Тренінг проводиться для науковців і викладачів Національного університету «Львівська політехніка», Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро), Вíнницького націона́льного технічного університе́ту, Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв). Помічників навчатимуть у Центрах ветеранського розвитку, створених на базі цих вишів за ініціативи Мінветеранів. Тренінг для викладачів організовано за підтримки ПРООН в Україні та Європейського Союзу.

«Ви є тією лінією науковців, фахівців, експертів – тих, хто має свої надзвичайно важливі знання і навички, щоб передати їх людям, які будуть готовими взяти першу лінію комунікації з ветеранами і ветеранками – з тими, хто потребує нашої підтримки. Я дякую вам за готовність передати ваші знання та досвід на цей дуже важливий напрямок. Вони допоможуть хлопцям і дівчатам, а також безпосередньо ветеранам, стати плечем до плеча, рівним до рівного до своїх колег, які потребують і потребуватимуть підтримки», – наголосила Тетяна Калита.

Заступниця міністра зазначила, що система переходу від військової служби до цивільного життя, яку впроваджує Мінветеранів, є інституційною реформою. Вона включає багато компонентів, зокрема інститут помічника ветерана, який є дійсно важливим, адже сприяє побудові комунікації людини з людиною.

Крім того, за сприяння Мінветеранів в Україні активно впроваджуються «єдині вікна» у ЦНАПах із надання комплексних адміністративних послуг ветеранам війни, членам їхніх сімей та родинам загиблих Захисників і Захисниць на державному та місцевих рівнях.

Також за ініціативи Мінветеранів у держадміністраціях будуть утворені окремі структурні підрозділи з питань ветеранської політики. Це робиться задля впровадження механізму ефективного управління на регіональному та місцевому рівнях з реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів та їхніх рідних.

«Працюємо разом для наших Захисників і Захисниць, для нашої Перемоги!» – підкреслила Тетяна Калита.

Керівниця компонента з громадської безпеки та соціальної згуртованості Програми ООН із відновлення та розбудови миру Федеріка Діспенца зазначила, що цей тренінг допоможе його учасникам краще підготуватися до процесу навчання майбутніх помічників ветеранів.

«Я пишаюся тим, що ПРООН змогла об'єднати зусилля з Мінветеранів у реалізації цього експериментального проєкту. З нашими національними там міжнародними партнерами ми маємо переосмислити, як ми будемо надавати допомогу ветеранам після їх повернення з фронту, маємо бути уважними до потреб, особливо жінок-ветеранок. Я глибоко переконана, що інститут помічника ветерана стане інструментом до якісної реінтеграції цих осіб до мирного життя у своїх громадах. Висловлюю подяку Мінветеранів за можливість долучитися до цього проєкту. Ми будемо й надалі підтримувати ветеранів і ветеранок у всій країні. Також дякую Європейському Союзу за щедрий фінансовий внесок через проєкт “EU4Recovery”, який використовувала ПРООН, щоб підтримати цю надзвичайно важливу ініціативу», –  наголосила пані Діспенца.




Related Articles