За ініціативи Мінветеранів у Харкові почав роботу Центр ветеранського розвитку

29 серпня, у День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, у Харкові урочисто відкрили Центр ветеранського розвитку, в якому демобілізовані військові й родини загиблих Героїв зможуть навчатися, отримуватимуть необхідну психологічну, соціальну та юридичну допомогу. Це вже сьомий такий заклад в Україні, відкритий за ініціативи ветеранського відомства. Тут він гостинно відчинив свої двері на базі Харківського національного університету ім. В. Каразіна.

Зокрема, заступниця міністра у справах ветеранів України Тетяна Калита зазначила, що цей заклад стане тим місцем, куди приходитимуть колишні військові, щоб обмінятися досвідом, знайти однодумців, обговорити наболіле, отримати ту чи іншу нову для себе спеціальність й далі успішно крокувати у власному розвитку.

«Завдяки освіті хлопці й дівчата зможуть себе знайти в майбутньому. Якщо за якихось причин у них немає робочого місця, або вони просто хочуть довчитися, або як створення можливості для ветеранської спільноти — поговорити з побратимами, зорієнтуватися і далі рухатися задля розвитку свого економічного життя. Саме таким чином ми показуємо приклад реалізації ветеранських політик, мета яких - допомогти стати активними учасниками цивільного життя, щоб вони ставали щасливими людьми», – пояснила посадовиця сутнісну мету започаткування та діяльності Центрів ветеранського розвитку, що згодом мають з’явитися в усій державі.

Під час заходу очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що це перший досвід і перший подібний ветеранський простір, який почав роботу в регіоні у такому форматі. Він подякував університету за активну участь у підтримці таких державних проєктів, як створення Центру ветеранського розвитку і вручив ректору вишу Тетяні Кагановській президентську відзнаку «За оборону України».

Загалом, Центр ветеранського розвитку є великим спільним простором, розділеним на зони – коворкінгу, лекційну, відпочинку тощо, де можна буде працювати як індивідуально, так і у складі груп. Заклад обладнано необхідною технікою, отриманою завдяки грантовій допомозі партнерів університету, тут враховано всі належні вимоги щодо інклюзивності.

«Ще у червні цього року ми ухвалили рішення створити на нашій базі Центр ветеранського розвитку, де навчатимемо наших ветеранів та членів їхніх сімей новим професіям, відкриємо нові обрії в особистісному вдосконаленні. Вже затверджено і відповідну освітню програму «Організація роботи фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб». Окрім освітніх складових, ми готові надавати і соціально-психологічну підтримку, правові консультації цільовій аудиторії. Центр є продуктом синергії ідеї й політик Мінветеранів та наших можливостей. З часом деякі ветерани вже самі зможуть проводити майстер-класи з розвитку певних навичок чи мотивуючі лекції для побратимів», – розповіла Тетяна Кагановська.

Також, під час відкриття Центру ветеранського розвитку заступниця міністра у справах ветеранів України Тетяна Калита взяла участь у погашенні нової марки Укрпошти «Вічна пам'ять», присвяченої Дню пам'яті захисників і захисниць. А також вручила відомчі подяки військовослужбовцям та керівникам громадських організацій, які підтримують Захисників і Захисниць України, ветеранів та членів їхніх сімей.

Того ж дня очільник Харківської ОВА та заступниця міністра у справах ветеранів України відвідали Консультаційний центр Східного регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.