За ініціативи Мінветеранів на Дніпропетровщині відбувся Перший Регіональний ветеранський форум “Об'єднані гідністю заради майбутнього”

Напередодні Дня захисника і захисниці України, який цьогоріч вперше відзначатиметься у нову дату — 1 жовтня, на Дніпропетровщині за ініціативи Мінветеранів пройшов Перший Регіональний ветеранський форум “Об'єднані гідністю заради майбутнього”.
Це перший із цикла регіональних ветеранських форумів, проведення яких анонсувала Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час київського VІ Міжнародного ветеранського форуму “Україна. Захисники. Майбутнє.”.

Сьогоднішній захід, що відбувся в одному з найбільших міст регіону —  Кам’янському, організовано за сприяння й підтримки Офісу Президента, Дніпропетровської обласної військової адміністрації, Кам'янської міської ради, Українського ветеранського фонду Мінветеранів та за фінансової підтримки ПРООН.

Мета  – обговорення шляхів залучення місцевих та регіональних влад до реалізації державної ветеранської політики (психологічна та фізична реабілітація, забезпечення житлом, навчання, створення робочих місць або умов для зайнятості та ін.), розгляд позитивних прикладів підготовки громад до вирішення питань реінтеграції ветеранів та їх адаптації до мирного життя, оптимізації надання необхідних послуг ветеранам, членам їх родин та членам родин загиблих, створення відповідних інфраструктурних об'єктів, тощо.

Провести перший регіональний ветеранський форум на Дніпропетровщині обрано не випадково. Цей регіон знаходиться майже впритул до фронту та є своєрідним хабом для наших Захисників і Захисниць, волонтерських організацій, лікувально-реабілітаційних закладів, а також новим місцем проживання значної кількості ветеранів-вимушених переселенців та членів їхніх родин.

З вітальним словом  до учасників та гостей Форуму звернулися Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступник Керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, народний депутат України Тарас Тарасенко, заступниця Виконавчого директора Українського ветеранського фонду Карина Дорошенко, керівниця компоненту Громадська безпека і соціальна згуртованість (ПРООН) Федеріка Діспенза.

Також усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих Воїнів, які віддали найцінніше — своє життя — за свободу й незалежність України.

“Ветеранська політика – це не тільки про соціальний захист. Це про стійкість громад, про людей, це про обороноспроможність України перед лицем російської орди, — наголосив заступник Керівника Офісу Президента Олексій Кулеба. — Держава повинна знайти нові інструменти та підходи, щоб забезпечити якісну соціально-психологічну реабілітацію, реінтеграцію ветеранів в активне суспільне життя, матеріальну допомогу. Забезпечення житлом, розвиток ветеранського бізнесу, створення для ветеранів  умов для  навчання чи отримання цивільної спеціальності – це неповний перелік викликів, які мусимо подолати якнайшвидше. Адже ми не маємо часу на роздуми, вже сьогодні наші Захисники і Захисниці, ветерани потребують підтримки, надійного плеча від держави. Тому у цій роботі важлива координація усіх гілок влади, волонтерів, бізнесу та військових – шукати і знаходити шляхи, як реалізовувати державну ветеранську політику”.

Очільниця Мінветеранів Юлія Лапутіна, виступаючи перед гостями Форуму, висловила вдячність усім українським Захисникам і Захисницям, які зі зброєю в руках наразі боронять нашу країну на фронті. А також усім нашим міжнародним партнерам за всебічну підтримку України у боротьбі проти російської агресії. 

Міністр презентувала учасникам і гостям форуму єдину державну ветеранську політику. Вона включає соціальну та психологічну допомогу, підтримку фахівців з супроводу ветеранів та демобілізованих, забезпечення житлом для ветеранів та членів їхніх сімей, освіту та професійну адаптацію, доступні адмінпослуги через ЦНАПи, сприяння у працевлаштуванні та підтримку ветеранського підприємництва, розвиток адаптивних видів спорту.

“Сьогодні ми говорило про нову державну ветеранську політику. У плідній співпраці з українськими міністерствами та відомствами, при всебічній підтримці місцевої влади та бізнесу, міжнародних партнерів, громадськості разом допоможемо нашим Захисникам і Захисницям гідно повернутися до цивільного життя. Впевнена, що Дніпропетровщина стане флагманом на шляху реалізації нової ветеранскої політики. Адже ветерани – це, в першу чергу, про гідність, про наші цінності”, — наголосила Юлія Лапутіна.

“Дніпропетровщина долучилася до пілотного проєкту Мінветеранів із впровадженням в Україні інституту помічника ветерана. Уже понад 100 людей у нашій області забажали працювати на такій посаді. 21 кандидат пройшов співбесіду. Днями вони почали навчання у Центрі ветеранського розвитку при одному з вишів. Після перейдуть до практичної роботи з демобілізованими в громадах”, — зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Також під час урочистостей Юлія Лапутіна разом з першим заступником Начальника Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим нагородили двох членів команди Національної збірної України на Invictus Games 2023 — представників Дніпропетровщини — Олега Должока та Назара Вознюка. Наші хлопці героїчно здобули медалі для України на міжнародних змаганнях з адаптивних видів спорту у Дюссельдорфі, в яких наша збірна брала участь за підтримки Мінветеранів.

Під час Форуму також працювали діалогові майданчики, де всі охочі мали змогу подискусувати щодо проєктів і програм можливостей для ветеранів та їхніх родин, обмінятись контактами та напрацюваннями тощо. Зокрема, обговорити можливі зміни до законопроєкту про ветеранський бізнес, отримати юридичні консультації щодо участі в конкурсних програмах Українського ветеранського фонду, який діє при Мінветеранів.