Юлія Лапутіна вручила родинам загиблих добровольців із Сумщини орден «За мужність» ІІІ ступеню

Сьогодні під час робочого візиту  до Сумської області міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна разом з головою Сумської ОДА Василем Хомою вручили державні нагороди - орден «За мужність» ІІІ ступеня батькам захисника Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Андрія Кривича та сестрі захиснику Добровольчого батальйону ОУН Михайла Сусла.

- Сьогодні для держави політика захисту ветеранів, наших героїв захисників України  є пріоритетом. Ми розуміємо всі загрози, які стоять перед нашими прикордонними регіонами, які територіально межують з країною-агресором. Багато людей, які свого часу пішли в добровольчі батальйони, відстоювали наші інтереси на Сході України, сьогодні проживають і у вашому регіоні, й готові в будь-який час знову стати на захист держави.  Сьогоднішня ветеранська політика в Україні   направлена на створення умов для розвитку ветерана в громадах, як приклад мужності і  взірець – патріотизму і гідності, - зазначила Юлія Лапутіна.

У свою чергу, голова Сумської ОДА додав, що Сумщина – це патріотична область, де народилося багато воїнів, які захищали та продовжують захищати українські кордони на Сході нашої держави.

- На жаль, сьогодні ми вручаємо посмертно державні нагороди хлопцям, які добровільно стали на захист наших кордонів. Низький уклін рідним добровольців і безмежна вдячність за те, що виховали патріотів, гідних поваги. Пам'ять про захисників України житиме вічно в серцях людей. І нове покоління вчитиметься на подвигах наших сучасних українських героїв, – зазначив голова Сумської ОДА.


Василь  Хома також  нагадав, що ще під час конотопської битви сумчани показали силу та міць майбутньої української держави, великий героїзм та патріотизм.  А коли потрібно було  захищати вже кордони незалежної України були у перших рядах. Молоді хлопці та дівчата, які б могли стати відомими на весь світ поетами чи композиторами, але віддали своє життя за Україну. Пам’ятаймо про це.

Нагадуємо, Президент України своїм Указом №97/2021 від 12 березня 2021 року відзначив  67 добровольців державними нагородами, з яких 64 – посмертно «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу».

Довідково :

Андрій Кривич  - 19-річний воїн, з м. Конотоп, Сумської обл. Студент навчально-наукового інституту педагогіки й психології Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, захоплювався військовою історією, мріяв стати військовим психологом. Був  представником організації «Права Молодь», проходив різноманітні вишколи. Наприкінці 2017 р. приєднався до ДУК «Правий Сектор».У січні 2018 р. перевівся на заочну форму навчання та поїхав на фронт. Під час своєї другої ротації був бійцем тактичної групи «Сапсан» ДУК «Правий Сектор».27 березня 2018 року був  поранений в зоні бойових дій на Світлодарській дузі в смт Зайцеве, Бахмутського р-ну, Донецької області. Нагороджений відзнакою «Народний Герой України» (посмертно).

 Сусло Михайло -  "Якщо моє життя - це та ціна щасливого майбутнього наших дітей, то я не боюся поранень і каліцтв, готовий віддати за це навіть власне життя..."

Народився 15 червня 1991 року  у м. Конотоп, Сумської обл. Закінчив із відзнакою Конотопське професійно-технічне училище № 20, де здобув професію повара. Але заявив батькам, що хоче бути військовим.В армію не брали через зір, однак Михайло не полишав спроби і врешті-решт домігся свого — 14 травня 2012 р. він був зарахований на військову службу в розвідроту 1-ї окремої танкової бригади, В/Ч А1815, смт Гончарівське, Чернігівська обл.

З початком російської збройної агресії проти України з весни 2014 р. часто бував в Одесі, де допомагав одеським патріотам захищати місто від проросійських сепаратистів, чергував на блокпостах для перекриття можливостей завезення зброї з Придністров'я, займався волонтерством, навчав молодь у таборі, як інструктор.

Член Конотопського осередку Національно-визвольного руху «Правий сектор». На фронт пішов добровольцем, воював у складі батальйонів «Айдар» та «Азов».

Розвідник, рядовий Добровольчого батальйону ОУН. Наприкінці січня 2015 р. вирушив у зону проведення антитерористичної операції у район Донецька — у с-ще Піски.

25 березня 2015 р., поблизу селища Піски Ясинуватського р-ну, Донецької області в результаті ворожого обстрілу зазнав поранень від яких помер у лікарні.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).


Фотограф: Лисенко Анастасія

Related Articles